Overheid wil tabaksautomaten in horecazaken verbieden: "Klanten worden van café naar nachtwinkel geduwd"

Karim Benjelloun

De federale regering wil zo snel mogelijk alle tabaksautomaten verbieden in horecazaken. De automaten in de supermarkten krijgen een uitzondering. Cafébaas Karim Benjelloun (51) van Café Plaza op de Oude Markt betreurt de gang van zaken en ziet de overheid zijn klanten naar de nachtwinkels duwen, wat ook zijn gevolgen heeft.

In de Kamercommissie Volksgezondheid steunden de federale regeringspartijen recent een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om de tabaksautomaten in de horeca volledig te verbieden. Daar oppositiepartij N-VA nog een tweede lezing vroeg, blijft het wachten op groen licht voor de definitieve goedkeuring. Hiermee zou België het voorbeeld volgen van Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Finland, Noorwegen en Hongarije. Het verbod zou ingaan in 2024.

De agecoins zouden te vaak omzeild worden. Ook Vandenbroucke stelde dit vast en benadrukte dat de automaten ’s nachts voor een te grote beschikbaarheid van tabaksproducten zorgt, niet dat er dan per se veel minderjarigen op café zitten uiteraard. Het wetsvoorstel verwijst daarbij naar een advies van de Hoge Gezondheidsraad uit 2015. Dat stelde toen al dat tabak en e-sigaretten niet zomaar vrij en toegankelijk verkocht zouden mogen worden. De Gezondheidsraad hield toen een pleidooi om de verkooppunten te beperken tot tabakswinkels en krantenwinkels.

“99 procent van mijn collega’s geeft nooit ofte nimmer een agecoin aan minderjarigen. ‘s Nachts zitten die trouwens niet op café. Allemaal goed en wel dat ze dat willen, maar daar zit een heel businessmodel achter. Ze willen iedereen naar de nachtwinkels duwen in tijden dat alles duurder aan het worden is. Enkele van mijn vaste klanten willen ze dus dan naar die nachtwinkels dwingen te gaan. Dat ze van die nightshops dan cafés maken. Want ik zie vijftienjarigen over de Oude Markt strompelen met goedkoper flessen vodka, tja waar halen ze die dan? De nachtwinkels, want wij controleren op leeftijd. De melkkoe van de natie wordt weeral geviseerd, we zitten met post- en precoronagevolgen, idem voor pre-energie en postenergiecrisistoestanden. Het houdt niet op", stelt Karim.

"Waar wil de overheid eigenlijk heen? Willen ze de horeca opdoeken en het zelf overnemen? Wij zijn duidelijk niet meer van tel. We zitten met de slechtste begroting van Europa en zijn in principe failliet als land. En nu gaan ze nog de melkkoe van de middenstand achter de veren zitten? Moet er nog zand zijn?”, laat Benjelloun zich kritisch uit.

Karim Benjelloun
Karim Benjelloun voor zijn Café Plaza op de Oude Markt.
Sigarettenautomaat
Iets wat we binnenkort wellicht niet meer zullen zien: een sigarettenautomaat op café.

Lees meer over