Over enkele maanden betaal je 1 euro om naar het vernieuwde toilet te gaan in station van Leuven

Station Leuven Trein Bord Leuven

De NMBS zal binnenkort beginnen met de renovatie van hun toiletten. In veertien grote treinstations waaronder Leuven worden de toiletten de komende periode geleidelijk gerenoveerd volgens een nieuw totaalconcept. De NMBS zal hiervoor samenwerken met het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf 2theloo. De prijs om naar het toilet te gaan stijgt ook van 0,5 naar 1 euro.

De bestaande toiletten in de veertien stations zullen de komende maanden geleidelijk worden verbouwd, met gedeeltelijke of volledige renovaties. Tegen wanneer alle stations klaar moeten zijn, ligt nog niet definitief vast. In Leuven zou het over enkele maanden klaar moeten zijn.

Jaren geleden bevonden de toiletten zich nog aan perron 1, daarna bevonden ze zich in een container aan de linkerzijde van het station. Sinds enkele jaren liggen ze aan de rechterzijde, als je voor het station op het Martelarenplein staat.

“In Leuven blijven de toiletten op hun plaats. Ze worden omgevormd in het 2thelooconcept. Het verbruik van energie, water, papier en zeep fors gaat hiermee enorm naar omlaag. 2theloo compenseert de CO2-uitstoot waardoor de toiletten volledig CO2-neutraal zullen moeten zijn”, wist NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

Met het nieuwe uniforme concept komen er nachttoiletten, alles is toegankelijk zijn voor personen met een beperkte mobiliteit en zal een intercom 24/24 beschikbaar zijn. Het personeel zal, op basis van de drukte in het station, flexibel ingezet kunnen worden.

De toegang zal 1 euro kosten, behalve voor kinderen kleiner dan 120 centimeter.

“Het klopt dat een toiletbeurt niet meer 0,5 euro zal kosten, maar 1 euro. Je krijgt hierbij wel een kortingsbon die je het grootste deel van het bedrag teruggeeft. Die bon kan enkel gebruikt worden in één van de handelszaken die in het station gelegen zijn. Hoeveel die korting zal bedragen, varieert van station tot station”, besloot NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman

De vernieuwde toiletten komen er dit jaar nog in de stations van Antwerpen-Centraal, Bergen, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Charleroi-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Kortrijk, Leuven, Luik-Guillemins, Mechelen, Namen en Ottignies. Kleinere stations worden niet meegenomen in deze operatie. Het Nederlandse van 2theloo zal minstens de komende acht jaar de sanitaire voorzieningen uitbaten.

Lees meer over