Organisatoren van evenementen moeten vanaf deze week alle gebruikte bekers recycleren

4 november 2021 | 09u52 | Gepost door annpeeters
bekers
Het stadsbestuur van Leuven heeft beslist om op gebied van het recycleren van bekers op evenementen en feesten een vooruitstrevender beleid te voeren dan Vlaanderen. 

Organisatoren moeten vanaf deze week 100% van hun gebruikte bekers recycleren of met herbruikbare bekers werken. Om de vrijetijdssector te helpen deze maatregelen toe te passen, heeft de stad 160.000 herbruikbare bekers aangekocht en een systeem uitgewerkt dat het afschaffen van plastic bekers mogelijk moet maken.

Het reglement dat vanaf november in voege treedt, maakt het mogelijk voor organisatoren die een evenement op poten zetten op het Leuvens grondgebied om gratis herbruikbare bekers te ontlenen aan de stad. Het industrieel afwassen achteraf en de vernielde of verloren bekers komen op rekening van de gebruiker. Reinigen kost 22.87 euro per 315 bierbekers, 30,49 euro per 500 frisdrankbekers en 8,71 euro per 120 wijnbekers. Ontbrekende of beschadigde bekers kosten 1,21 euro of 2,42 euro per stuk. Is de doos beschadigd, betaal je 36,3 euro per beschadigde doos. Als je de bekers afwast op het evenement, moet dat met een zachte borstel, die je kan aankopen voor 27,83 euro.  Aan het gratis ontlenen hangt toch wel een prijskaartje voor organisatoren van evenementen. 

Praktisch
Vrijetijdsverenigingen, horeca, studenten, … kunnen allemaal terecht bij de stad. Ze moeten zich eenmaal registreren op de website van de stad via www.leuven.be/herbruikbare-bekers. Daarna kunnen ze dan rechtstreeks de aanvragen afhandelen met de aangeduide leverancier, Festicup. Zij haalden de opdracht binnen en zorgen voor stockage, distributie en het afwassen van de herbruikbare bekers. 

CEO Jozef Plevoets van Festicup is tevreden over het uitgewerkte systeem. “We hebben de manier van werken en de opvolging zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Ook de keuze van de bekers vinden we een pluspunt omdat we bekers hebben voorgesteld die zeer duurzaam zijn, moeilijk kapot te krijgen, maar vooral aangenaam om uit te drinken. Ze benaderen echt de kwaliteit van glas. We willen wel benadrukken dat ook met deze bekers zorgzaam moet worden omgegaan, net omdat ze zo kwaliteitsvol zijn.”

Het nieuwe reglement is van toepassing op alle grote evenementen, maar ook kleinere feesten of indooractiviteiten kunnen gebruik maken van het aanbod.

Lees meer over