Opnieuw protest tegen oorlog in Gaza aan KU Leuven-gebouw

protest

In de Waaistraat aan het tijdelijke rectoraat  werd opnieuw actie gevoerd tegen de oorlog in Gaza en de banden die de universiteit heeft met Israël. 

Actievoerders lagen dinsdagmiddag met een plakker op de mond en gehuld in een vuilzak op de grond aan de ingang van het KU Leuven-gebouw voor Research and Development in de Waaistraat in Leuven. Ze eisen dat KU Leuven alle banden met Israël verbreekt en zullen blijven protesteren tot de universiteit naar hen luistert en hun eisen inwilligt. Ze wilden hun die-in houden in het voorlopige rectoraat, maar kregen geen toegang tot het gebouw. 

Concreet is dit hun eisenpakket: 

1. We eisen dat alle Belgische universiteiten een volledige academische boycot invoeren van de koloniale, zionistische staat Israël, samen met andere instituties en bedrijven die medeplichtig zijn in de verderzetting van de apartheidsstaat. De academische boycot door alle Spaanse universiteiten, vijf Noorse universiteiten en vele andere rond de wereld toont aan dat dit geen utopie is maar een duidelijk en realistisch doel.

2. We eisen dat alle Belgische universiteiten oproepen tot een permanent staakt-het-vuren en tot de toegang van humanitaire hulp tot Gaza zonder obstructie. 

3. We eisen dat alle Belgische universiteiten consistente en persistente transparantie bieden over alle (onderzoek, institutioneel, handelsrelaties, investeringen en andere) samenwerkingen met de eerdergenoemde zionistische staat en zijn instituties.

4. We eisen dat alle Belgische universiteiten zich inzetten voor de onderwijsnoden van Palestijnen hier en in Palestina door:

    a) promotie van en deelname in de reconstructie van universiteiten in Gaza, en het creëren van
    institutionele en onderzoeksrelaties met Palestina.

     b) creatie van virtuele programma's voor Palestijnen in Gaza

     c) de verbreding van het "Scholars at Risk"-programma naar Palestijnen

     d) ondersteuning van de noden van Palestijnen in België in hun studies en mentale gezondheid (vrij van oneerlijke financiële last).

5. We eisen dat alle Belgische universiteiten de kolonistische natuur van de zionistische staat Israël erkennen, een staat die apartheid uitoefent en genocide pleegt tegen het Palestijnse volk. Daarom moeten universiteiten veranderingen die ze maken in respons op deze eisen tot bevrijding, gerechtigheid, volledige mensenrechten en burgerrechten, en volledige vrijheid voor alle Palestijnen zijn bereikt.

Deze maatregelen moeten volgehouden worden tot er duurzame vrede, gerechtigheid, volledige mensen- en burgerrechten en de daarbij horende vrijheden voor het Palestijnse volk gegarandeerd zijn.

Lees meer over