Openluchtexpo ‘Allez, Allez! Koers in Leuven’ geopend

De openluchtexpo ‘Allez, Allez! Koers in Leuven’ werd geopend
Het WK wielrennen komt naar Leuven en dat zullen we geweten hebben. Na de opening van de Velodroom vorige vrijdag, werd vandaag, maandag, de openluchtexpo ‘Allez, Allez! Koers in Leuven’ geopend. Het is de eerste grote activiteit op de Velodroom. De expo zet het Leuvense wielerfgoed van de afgelopen 140 jaar centraal via onderzoek, persoonlijke verhalen en opvallende foto’s. Wielercommentator Michel Wuyts leende zijn stem voor een aantal episodes uit de Leuvense wielergeschiedenis.

 “Ik ben enorm blij met deze expo. Het is een perfecte opwarmer voor het WK wielrennen dat er in september in onze stad aankomt en dat onze bijzonder boeiende Leuvense wielergeschiedenis nog extra kracht bijzet”, aldus schepen van sport Johan Geleyns (CD&V). “Ze draagt bij tot de beleving die je ook elders in de stad kan vinden, zoals bij de interactieve aftelklok op de Grote Markt, of de kleine wereldkampioentjes in het stadskantoor", meent Geleyns.

“Als openluchtexpo op de site van Velodroom is Allez, Allez! Koers in Leuven tot eind 2021, zeven dagen op zeven, gratis toegankelijk voor iedereen”, vult schepen van cultuur Denise Vandevoort (Vooruit) aan. “Zo geven we in dit belangrijke wielerjaar onze bewoners en bezoekers van de stad de kans om kennis te maken met al deze mooie (beeld)verhalen over 140 jaar wielrennen. Iedereen kent Jef Scherens, die dankzij zijn sprintkwaliteiten zeven keer wereldkampioen op de baan werd, maar ‘Poeske’ was lang niet de enige die Leuven op de wielerkaart zette. Op deze expo val je van de ene verbazing in de andere. Ik dank alle Leuvenaars en wielerfanaten die hieraan meewerkten!”

140 jaar profwielrennen in beeld

Het WK in Leuven was voor Erfgoedcel Leuven en Tofsport Leuven de perfecte aanleiding om een grote openluchtexpo te maken rond de eigen Leuvense wielergeschiedenis. Samen met verschillende Leuvenaars werd onderzoek gedaan en allerlei materiaal (divers wielererfgoed) verzameld rond 140 jaar profwielrennen. Meer dan 50 wielerverhalen dompelen je onder in bekende en vooral ook minder bekende feiten die dankzij het onderzoek en de samenwerking naar boven kwamen. 

Wist je bijvoorbeeld dat Leuven ooit drie velodromen had namelijk aan Park Michotte, de Philipssite en de Kardinaal Mercierlaan? Je vindt er nu een infopaneel met een verwijzing daarnaar. Of wist je dat ook Wilsele haar profkoers had? Dat ze in Heverlee al 75 jaar veldrijden? Dat een Leuvenaar ooit de Vuelta won of welk bier zijn eigen profploeg had? Dit alles en nog veel meer valt te ontdekken op de Velodroom. Heb jij nog verhalen, foto’s of ander wielererfgoed bezit, mag contact opnemen met de Erfgoedcel via erfgoedcel@leuven.be

Affiches met Leuvense wielerfanaten

Op de expo kan je ook een unieke affichereeks bewonderen waarop negen Leuvense wielerfanaten poseren met hun persoonlijk wielererfgoed: een object dat hun koersverhaal vertelt en hen zeer nauw aan het hart ligt. Van Hugo Dehaes met zijn overwinningsschaal, wielermotard Jos Dewit met zijn motorhelm tot Marie-Jo Van Dyck met het portret van vader Ward Van Dijck. De affiches worden ook verspreid in de stad. 

De Velodroom is de vierde van zijn soort in België en blijft staan tot eind 2023. Daarna komt de podiumkunstensite op de plaats waar het voormalige Sint-Pietersziekenhuis vroeger gevestigd was. 

Lees meer over