Open Vld Leuven vraagt deelname aan Safercities

shoppen
Op de komende gemeenteraad (maandag 29 maart) zal Open Vld Leuven de Stad vragen om deel te nemen aan Safercities, een interactief platform dat tot doel heeft de veiligheid van jongeren en vrouwen op straat te verhogen.

Het tragische nieuws van Sarah Everard in London doet ook bij ons opnieuw het debat rond veiligheid op straat aanwakkeren. Daarom vraagt Open Vld Leuven de stad deel te nemen aan Safercities, een initiatief van Plan International waar jongeren kunnen aangeven waar ze zich al dan niet veilig voelen in de stad.

Het digitale platform laat Leuvenaars toe de openbare plaatsen waar ze zich ongemakkelijk, bang of net gelukkig en veilig voelen te identificeren en te delen. Via een interactieve kaart kunnen ze locaties toevoegen waardoor de échte verhalen van jongeren zichtbaar worden voor de buitenwereld. Door middel van dit initiatief krijgen we dus zeer bruikbare informatie over welke factoren belangrijk zijn om te komen tot een veiligere publieke ruimte, en dat op een bottom-up manier. Bovendien is het ook belangrijk dat jongeren de plekken waar ze zich wel goed en veilig voelen in de spotlight kunnen zetten.

“Hoewel Leuven een redelijk veilige stad is, horen we toch vaak dat er enkele pijnpunten zijn. Omdat de overlast vaak niet zo erg is dat er naar de politie gegaan wordt, zou de deelname aan Safercities handig kunnen zijn om erger te voorkomen. Via dit drempelverlagend platform kunnen Leuvenaars perfect aangeven waar ze zich al dan (on)veilig voelen, en zo kan de politie daarop inspelen”, aldus gemeenteraadslid Alexandra Roumans (Open Vld Leuven).

Het platform wordt in België al gebruikt in Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi.

Lees meer over