Open Vld: “Een mooie Vaartkom? Ja, maar vergeet de rest van Leuven niet!”

15 november 2019 | 10u58 | Gepost door redactie
Dakloze springt in Vaart
Open Vld stelt zich vragen bij het nieuwe project dat het stadsbestuur van Leuven wil uitvoeren aan de Vaartkom. De wijk nadert de eindfase van de werken. Tegen 2024 zou het grootste deel klaar moeten zijn. De wijk verdient dan ook een opfrissing na jaren werken. Maar Open Vld hoopt dat dit niet ten koste zal gaan van andere delen van Leuven.
Het bericht Open Vld: “Een mooie Vaartkom? Ja, maar vergeet de rest van Leuven niet!” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Rik Daems: “We hopen dat het stadsbestuur ook andere delen van Leuven niet vergeet. Veel wijken hebben nu al slechte voet- en fietspaden. Zij moeten ook dringend vernieuwd worden. En dat moeten niet direct grootse werken zijn. Een gewone heraanleg kan in veel gevallen al volstaan.”

Bij het open zwembad stelt Open Vld zich ook vragen. “Dit is een leuke aanvulling voor het project, maar is het niet beter om te investeren in de huidige zwembaden en in een nieuw olympisch zwembad? Vooral omdat het zwembad slechts een beperkte tijd per jaar bruikbaar zal zijn. De exploitatiekosten kunnen daardoor hoog oplopen en zal dus veel publiek moeten lokken. En zal er genoeg rekening worden gehouden met de buurtbewoners? Het vele volk zal mogelijk meer lawaai geven. Leuven heeft trouwens al een mooi openluchtzwembad in Kessel-Lo, dankzij de provincie.”

Maar ook over de participatie van de burger stelt Open Vld vragen. “Hier worden al plannen gemaakt en daarna wordt er gekozen voor één bepaald project. Pas daarna kan de burger suggesties doen. Maar dan is het belangrijkste al beslist”, aldus Lien Degol, gemeenteraadslid van Open Vld. “Participatie betekent voor Open Vld dat de burger vooraf voorstellen mag doen. Niet ergens op het einde. En het is misschien een leuke gedachte dat er burgers geloot worden, maar het risico bestaat dat de mensen die echt in de buurt wonen zo uit de boot vallen.”

Voor Open Vld mag het stadsbestuur dus de rest van Leuven niet vergeten. Daarom vraagt Open Vld concreet aan het stadsbestuur om de komende drie maanden een volledige inventaris te maken van de huidige staat van de voet- en fietspaden in zowel Leuven als alle deelgemeenten. Op basis daarvan wordt dan een investeringsplan voor deze legislatuur opgesteld. “En we verwachten dan natuurlijk dat de investeringen worden uitgevoerd.”

Het bericht Open Vld: “Een mooie Vaartkom? Ja, maar vergeet de rest van Leuven niet!” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over