Ook Leuvense kinderen hebben baat bij stilteplekken op school

25 oktober 2021 | 10u44 | Gepost door redactie
Katrien Houtmeyers

N-VA Leuven roept het stadsbestuur op om een aanbod van zogenaamde stilteplekken uit te werken voor de scholen op haar grondgebied. De stad Gent en verschillende scholen in Vlaanderen gingen Leuven al voor. “Kinderen worden op school blootgesteld aan een waaier van prikkels. Een stilte- of fluisterplek kan hen opnieuw rust en concentratie geven”, klinkt het bij N-VA.

Het concept van een stilte- of fluisterplek op school is niet nieuw. Zo installeerde een basisschool in Duffel een stiltecaravan op de speelplaats en opende een school in Aalst de (f)luisterwagon Chilly Wheely. Op beide locaties kunnen leerlingen tijdens de pauzes even bekomen van de drukte op school. En dat blijkt volgens hogeschool Vives geen overbodige luxe. Want volgens een studie die zij uitvoerde, missen sommige kinderen en jongeren een plek waar ze zich kunnen afzonderen tijdens pauzemomenten op de speelplaats. “Tijdens de schooluren worden kinderen en jongeren continu blootgesteld aan prikkels”, zegt Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid Katrien Houtmeyers (N-VA). “In de klas worden ze overstelpt met informatie, tijdens speeltijden en de middagpauze krijgen ze te maken met de prikkels en de drukte van andere spelende leerlingen. Dat kan een fijne afwisseling zijn op het lesgebeuren, maar toch raken ze daardoor weleens overprikkeld. In dat geval kan een stilte- of fluisterplek op de speelplaats een meerwaarde zijn.”

“Stilteplekken kunnen ervoor zorgen dat kinderen tijdens de pauzes “ontprikkeld” worden”, vult Katelijne Dedeurwaerder, Leuvens gemeenteraadslid voor N-VA, aan. “En dat komt de concentratie van de leerlingen dan weer ten goede, concentratie die ze nadien in de les goed kunnen gebruiken.”

N-VA vraagt dan ook aan het Leuvens stadsbestuur om een aanbod uit te werken voor de scholen op haar grondgebied om stilte- en fluisterplekken te creëren. “De stad Gent heeft, op voorstel van de N-VA-fractie, beslist om een aanbod uit te werken voor het creëren van stilteplekken. Dit zowel voor de stedelijke scholen als voor die van andere onderwijsnetten. In Leuven moet dat ook kunnen. Wij hopen dan ook dat het stadsbestuur ingaat op ons voorstel en ook de Leuvense leerlingen een beetje rust gunt tijdens drukke schooldagen”, besluiten Houtmeyers en Dedeurwaerder.

Lees meer over