Online les volgen aan KUL voor zes gedetineerden Leuven Centraal niet veraf meer

26 oktober 2021 | 18u57 | Gepost door redactieleuven…
Gedetineerden worden weggeleid
Zes gedetineerden van Leuven Centraal die de Belgische Staat voor de rechter sleepten, zijn goed op weg om vanaf volgend jaar vanuit de gevangenis online les te kunnen volgen aan de KUL. De zes willen hogere studies volgen vanuit Leuven Centraal, maar door een gebrek aan internet worden ze beperkt in hun mogelijkheden. 

Het gaat om zes langgestraften die universitaire studies hebben aangevat aan de universiteit om de tijd te doden in hun cel én om nog enig toekomstperspectief te hebben. De zes spanden samen een burgerlijke zaak aan in mei dit jaar. Daar werd duidelijk dat het niet evident is om de online cursussen te organiseren binnen de gevangenismuren. De rechter vroeg de verwerende partij, de FOD Justitie, om een expert meer uitleg te laten verschaffen in de rechtbank. Die kwam dinsdag met relatief goed nieuws, zelfs voor alle gedetineerden in België. De FOD Justitie wil namelijk tegen eind 2024 alle gevangenen een digitaal platform aanbieden in hun cel. Daarvoor werd 30 miljoen euro uitgetrokken. Die termijn is veel te lang voor de zes en hun advocaat. Toch liet de tegenpartij verstaan dat er tegen het begin van het tweede semester volgend jaar Toledo beschikbaar zou kunnen zijn in Leuven Centraal. 

"Ik ben een beetje blij dat ze akkoord gaan met de essentie van wat wij hier komen vragen. Maar toch is mijn zorg alleen maar groter geworden, want op het uitrollen van dat online dienstenplatform tegen 2024 kunnen wij niet wachten. Dat lost ons probleem niet op. Ik hoop dat er een uitspraak komt, zodat mijn cliënten tegen eind januari in een apart leslokaal online de lessen aan de universiteit kunnen volgen vanuit de gevangenis”, aldus advocaat Jos Vander Velpen. De rechtbank doet uitspraak op 23 november.

Lees meer over