Onderzoekers tonen aan dat mensen met bloedgroep A hoger risico hebben op ernstig verloop COVID-19

19 juni 2020 | 09u25 | Gepost door redactie
Hoeveel coronapatiënten zijn er momenteel opgenomen in UZ Leuven?
Op 17 juni verscheen een onderzoek waaruit blijkt dat coronapatiënten met ernstige symptomen (zoals ademhalingsproblemen) vaker mensen zijn met bloedgroep A dan met een andere bloedgroep. Bloedgroep O komt net minder vaak voor in deze patiëntengroep. Het onderzoeksteam van Rode Kruis-Vlaanderen nam deze studie onder de loep en wil genuanceerde informatie bieden bij de resultaten van dit onderzoek.
Het bericht Onderzoekers tonen aan dat mensen met bloedgroep A hoger risico hebben op ernstig verloop COVID-19 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een internationaal team van wetenschappers onderzocht welke genetische factoren vaker voorkomen bij gehospitaliseerde COVID-patiënten met ademhalingsproblemen. Zij ontdekten dat er bij de patiëntengroep met ernstige symptomen in verhouding meer mensen met bloedgroep A voorkomen dan in de algemene bevolking. Bloedgroep O komt dan weer minder vaak voor. “Dit betekent nochtans niet dat geconcludeerd mag worden dat het hebben van bloedgroep A de oorzaak is van een ernstig ziekteverloop,” nuanceert Nena Testelmans, interne wetenschapsjournaliste bij Rode Kruis-Vlaanderen, de resultaten.

Onderzoek naar genetische factoren

De studie onderzocht het DNA-profiel van meer dan 1.500 gehospitaliseerde COVID-patiënten met ademhalingsproblemen uit Spanje en Italië en vergeleek het met dat van 2.200 gezonde mensen die zich vrijwillig lieten onderzoeken. Zo konden ze nagaan of er genetische factoren zijn die bij ernstig zieke patiënten significant vaker voorkomen.

Uit hun analyse blijkt dat er wel degelijk genetische factoren zijn die mogelijks een rol spelen bij het ziekteverloop van COVID-19. Eén ervan is je bloedgroep, maar dat is zeker niet de enige.

Personen met bloedgroep A hebben 45% meer risico op een ernstig verloop van COVID-19 dan mensen met een andere bloedgroep. Voor personen met bloedgroep O is het omgekeerd: zij lopen 35% minder risico.

Geen reden tot paniek

“De onderzoeksresultaten nuanceren doen we om iedereen gerust te stellen en we willen daarmee ook benadrukken dat er geen reden is tot paniek” zegt Nena Testelmans. “Het is niet omdat je bloedgroep A hebt, dat je in het ziekenhuis zal belanden met ernstige ademhalingsproblemen eens je besmet geraakt met het coronavirus. Het is zelfs helemaal (nog) niet zeker dat je bloedgroep een impact heeft op het ziekteverloop wanneer je besmet bent én bovendien zijn er nog veel meer andere factoren die dat verloop mee bepalen.”

Studies uit China

Eerder verschenen al enkele Chinese studies die deze piste onderzochten. Deze waren echter van zeer lage kwaliteit en boden onvoldoende bewijzen om te kunnen zeggen dat er verband bestaat tussen je bloedgroep en het risico op, of de ernst van een infectie met het coronavirus. “Dit nieuw onderzoek is bijzonder kwaliteitsvol en relevanter voor ons land, maar verder onderzoek is nodig om aan te tonen in welke mate je bloedgroep een rol speelt in het coronaverhaal en hoe dat precies komt”, besluit Nena Testelmans.

Het bericht Onderzoekers tonen aan dat mensen met bloedgroep A hoger risico hebben op ernstig verloop COVID-19 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over