Onaangekondigde bomenkap zet kwaad bloed bij buurtbewoners

25 februari 2020 | 10u34 | Gepost door redactie
Onaangekondigde bomenkap zet kwaad bloed bij buurtbewoners
Infrabel is zonder enige aankondiging en zonder buurtoverleg begonnen met het kappen van alle bomen in de spoorwegberm achter de huizen van de Brugstraat en de Hoegaardenstraat in Heverlee. Buurtbewoners zijn niet te spreken over de bomenkap en bekijken of ze verdere stappen kunnen ondernemen.
Het bericht Onaangekondigde bomenkap zet kwaad bloed bij buurtbewoners verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het gaat om de bomen op de spoorwegberm ter hoogte van de Brugstraat in Heverlee, tussen de houten voetgangersbrug naar de abdij van park en het fietsersbrugje naar de Tivolistraat, maar ook verder, ter hoogte van Hoegaardsestraat wordt er gekapt. Deze steile en hoge berm was al decennialang een mini-bos, en is nu volledig kaal gehakt.

Veel bewoners zijn dan ook bijzonder verontwaardigd en kwaad, dat dit zo plots en onaangekondigd is gebeurd. “Heel wat bomen stonden dicht bij onze huizen – soms maar 5 meter – en waren tot nu toe onze vertrouwde omgeving”, zegt buurtbewoner Stijn Neuteleers. “Deze bomen vormen al meer dan 30 jaar een natuurlijk groen scherm, dat onze tuinen en huizen afschermt van de drukke spoorlijn Brussel-Luik. De geluidshinder en visuele hinder is nu merkbaar groter, de rust is een stuk minder, de privacy eveneens. Het was aangenaam in onze tuinen door de vele schaduw die er was in de zomer, het groene uitzicht dat er was, alles is in één keer weg.”

Volgens bewoners die hier al lang wonen, zijn er de voorbije 30 jaar nooit echte beheerswerken door Infrabel uitgevoerd en nu volgt er  zonder aankondiging of overleg dergelijke ingreep. “Op haar site claimt Infrabel rekening te houden met stakeholders en met fauna en flora, daar zien we hier alvast niets van. We begrijpen niet waarom bijvoorbeeld jonge en gezonde bomen niet behouden konden worden. We begrijpen natuurlijk dat de spoorveiligheid belangrijk is, maar de manier waarop het nu gebeurd is heeft tot veel onbegrip en kwaadheid geleid. Het lijkt ons dat dergelijke controversiële ingreep en de verontwaardiging in onze buurt, dan ook iets is waar andere Leuvenaars van mogen horen. We namen al contact op met Infrabel en politici, en bekijken ook of we nog verder stappen zullen ondernemen. We denken bijvoorbeeld aan het plaatsen van protestborden.”

Excuses maar bomenkap was nodig

Infrabel laat weten dat ze zich excuseren voor het niet verwittigen van de buurtbewoners of de stad, maar dat de bomenkap echt nodig was om veiligheidsredenen. Ze overwegen om struiken of laagstambomen aan te planten en nemen hierover binnenkort contact op met het stadsbestuur. Veiligheid voor het treinverkeer blijft echter topprioriteit.

Het bericht Onaangekondigde bomenkap zet kwaad bloed bij buurtbewoners verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over