Nieuwe zitbanken op Herbert Hooverplein

26 november 2020 | 08u52 | Gepost door annpeeters
zitbanken
Deze week worden de langverwachte banken geplaatst op het vernieuwde Herbert Hooverplein. “Dankzij de heraanleg transformeerde het plein al in een aangename, ruime plek in het centrum van de stad met minder verkeer en meer groen”, zegt een tevreden Dirk Vansina, schepen van openbare werken. “De banken zijn de spreekwoordelijke kers op de taart.”

Het Herbert Hooverplein kreeg in 2018 een nieuw uitzicht. Het plein werd vergroot tot aan de gevels, met ruimte voor ontmoeting en extra groen. De waterfontein met een diameter van 18 meter, zorgt voor fijne watermomenten. Ze symboliseert de middeleeuwse stadsomwalling en is ondertussen een vaste ontmoetingsplek geworden voor ouders, grootouders en hun kinderen. Het plein is bovendien de vaste stek van de wekelijkse markt en jaarlijks vinden er evenementen plaats zoals de kermis en de kerstmarkt. Maar ook op doordeweekse dagen is er veel beweging.

Dankzij de nieuwe zitbanken kunnen Leuvenaars en bezoekers nu nog meer genieten van deze centrale plek. Met de nieuwe banken is het plein volledig afgewerkt.

Specifiek ontwerp
"De levering duurde langer dan verwacht”, geeft Dirk Vansina toe. “Maar het resultaat mag er zijn, het wachten wordt beloond! Het ontwerp is specifiek op maat van het Herbert Hooverplein waardoor er veelvuldige en uitgebreide testmomenten nodig waren. Ook de coronamaatregelen zorgden ervoor dat de leverdatum uitgesteld moest worden.

Specifiek productieprocedé
De zitelementen bestaan uit eco-vriendelijke betonnen elementen met daarop houten zitvlakken. De keuze voor dit soort beton is heel bewust. Tijdens het smeltproces van metalen in de metaal- en mijnindustrie ontstaan er afvalmaterialen die metaalslakken heten. In eco-vriendelijk beton wordt een deel van het cement vervangen door zulke metaalslakken. Dat geeft tal van ecologische voordelen.

Dirk Vansina: “Met dit procedé kunnen we een afvalstroom omzetten in een nuttig product. Afval wordt grondstof, da's een mooi voorbeeld van een circulaire economie. En je spaart er tot 75% cement mee uit, waardoor je ook een CO2 besparing van 75% krijgt.” Het procedé van eco-vriendelijk beton is ontwikkeld door ResourceFull, een start-up die ontstond in Leuven en ooit hoopt terug te komen naar haar roots.

Rug- en armleuningen
“Om voldoende zitruimte te creëren, kozen we voor twee grote zitelementen van ongeveer zeven meter lang en twee zitelementen van ongeveer vijf meter lang. Ze hebben over deganse lengte houten rugleuning en armleuningen. Daarmee komen we tegemoet aan de vraag van minder mobiele personen”, besluit Vansina.  

bank

Lees meer over