Nieuwe wijngaard binnen de Ring

8 juni 2019 | 11u48 | Gepost door redactie
Nieuwe wijngaard binnen de Ring
Op de noordwestelijke heuvelflank van Leuven is men gestart met de aanleg van een nieuwe wijnaanplanting. In totaal zijn er 700 wijnranken geplant, goed voor zo'n 650 flessen per jaar, en 200 wijnranken voor eetdruiven.
Het bericht Nieuwe wijngaard binnen de Ring verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het zijn de leerlingen van school De Wijnpers die de wijnranken aangeplant hebben. Ze zullen zelf instaan voor het onderhoud en het hele proces mee volgen van druif tot fles.

Back to de roots
In de 14de eeuw was er al voor het eerst sprake van een wijngaardaanplanting op de noordwestelijke heuvelflank van Leuven. De monniken van de Sint-Geertruiabdeij hadden hier hun wijnaanplanting. Boven op de ruïne van de vervallen 14de -eeuwse pershuis werd er in 1551 de huidige wijnpers gebouwd.

Door het verval van de wijnbouwindustrie eind 17de eeuw werd de wijngaard tot groentetuin omgebouwd. Na een leven vol herbestemmingen stelt de school in 1973 de kelder van het wijnpersgebouw tijdelijk ter beschikking voor de verwerking van de druivenoogst van de toen recent opgerichte vzw ‘De Hagelandse Wijnbouwers’.

Rond het jaar 2000 kwam het Wijnpersgebouw leeg te staan, wachtende op een renovatie. Rond 2017 werd de renovatie van het Wijnpersgebouw afgerond. in 2014 werden de eerste stappen gezet voor de erfgoedopwaardering van het perceel rond het gebouw door een kleine aanplanting wijnstokken.

En dan nu voor echt

Anno 2019 is het zo ver. “Door advisering van Pcfruit en een goede samenwerking met Hugo Bernar van Hageling Biowijnen zijn we gestart met de aanleg van een nieuwe wijnaanplanting”, zegt Bart Van den Bosch, technisch adviseur coördinator bij school De Wijnpers. “In totaal zijn er 700 wijndruiven aangeplant (Muscaris, Souvignier Gris, Prior en Blütenmuscateller) en 200 eetdruiven (Katharina, Birstaler Muscat, Piroska, Muskat Blue en Nero).”

De nieuwe druivenaanplanting is er ook gekomen door de goede interne samenwerking van de verschillende richtingen op De Wijnpers. “De leerlingen tuinbouw leren het volledige proces van aanplant tot oogsten. Terwijl de richting biotechniek het verdere proces zal vervolmaken van druif tot wijn.
Door de helling en het zuidelijke georiënteerd perceel hopen we toekomstgericht een opbrengst te bekomen van 650 flessen, die we dan met plezier zullen degusteren tijdens de opendeurdag.”

Het bericht Nieuwe wijngaard binnen de Ring verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over