Nieuwe UZ Leuven app maakt zorgverleners wegwijs in orale anti-kankertherapie

29 oktober 2020 | 10u05 | Gepost door annpeeters
app uz
Artsen, verpleegkundigen, apothekers en IT-specialisten van UZ Leuven ontwikkelden samen de nieuwe app Oncot’app. De app bevat informatie voor zorgverleners over tientallen verschillende orale anti-kankertherapieën en vervangt het bestaande zakboekje voor orale anti-kankertherapie, dat tot nu toe op papier verdeeld werd.

De nieuwe app Oncot’app bevat informatie over de orale anti-kankertherapieën die in de klinische zorg momenteel het meest relevant zijn. De tool werd ontwikkeld voor de zorg in UZ Leuven, maar is ook voor artsen, apothekers en verpleegkundigen buiten het ziekenhuis gratis beschikbaar.

De app geeft onder meer informatie over de aandoeningen waarvoor een behandeling wordt ingezet, instructies voor een correcte inname, interacties met andere geneesmiddelen of voeding, mogelijke bijwerkingen … Zo kunnen zorgverleners hun patiënten goed begeleiden bij hun orale anti-kankertherapie.

Zakboekje

De app vervangt een papieren zakboekje dat 76 pagina’s telt. Het boekje werd in UZ Leuven ontwikkeld, maar intussen gebruikten ook veel zorgverleners uit andere ziekenhuizen en uit de eerste lijn het naslagwerk.

Eenvoudig updaten

Met de app wordt het nog makkelijker om informatie over een therapie op te zoeken. Zorgverleners kunnen zoeken op stof- en merknaam en krijgen dan een volledige fiche per product. Bovendien is het met de app eenvoudiger om regelmatig te updaten. Dat is nodig omdat het gebruik van orale kankertherapieën de laatste jaren sterk gestegen is. De app is ten slotte helemaal gratis.

Beschikbaar voor Android en als webversie

De app is beschikbaar als app voor Android en als versie voor webbrowsers via www.uzleuven.be/oncotapp.

De app kwam tot stand dankzij het cyztraproject van UZ Leuven en met de financiële steun van AbbVie. Het cyztraproject is een samenwerking van oncologisch verpleegkundigen, ziekenhuisapothekers en arts-specialisten binnen het Leuvens kankerinstituut (LKI). De applicatie werd zo volledig en juist mogelijk opgesteld, maar vervangt natuurlijk nooit het eigen denken en handelen van de zorgverlener.

Lees meer over