Nieuwe speeltuin voor park De Bruul

Bruul
De spel- en sportinfrastructuur in De Bruul wordt vernieuwd. De bestaande speeltuigen hebben hun tijd gehad en er werden eerder al enkele speeltuigen weggenomen omdat ze onherstelbaar versleten zijn. Om deze te vervangen werd er een tijdelijke spelcontainer geplaatst

“In afwachting van de geplande heraanleg van park De Bruul wil ik nu al tijdelijk nieuwe sport- en spelinfrastructuur plaatsen”, aldus schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V). “Het centrum van de stad telt weinig speelterreinen, en kinderen moeten zich in eigen buurt kunnen uitleven. Daarom wil ik hier prioriteit aan geven.”

"Vorig jaar vroegen we input aan de buurt en de belangrijkste stakeholders rond een andere opdeling van het hele park voor de definitieve heraanleg. De ideeën rond de speel- en sportzones pakken we alvast op korte termijn aan om het park weer beleef- en bespeelbaar te maken", zegt Vansina.

Kleuterspeelzone

Waar vroeger de speelboot voor peuters stond, komen geen speeltoestellen meer. Hier komt een bloementuin. De stad Leuven plant wel een peuter- en kleuterspeelzone op een andere plek.

"Op vraag van de buurt wordt er zeker een zandbak ingericht. Verder komen er speeltuigen om te schommelen, klimmen en glijden. Het geheel moet ook de fantasie van kinderen prikkelen zodat ze samen hun eigen spel kunnen ontwikkelen. Het is aan de inschrijvers om creatieve voorstellen in te dienen. Er komen in deze zone minstens twee speeltoestellen voor kinderen met een beperking. Die moeten geïntegreerd worden in het geheel zodat alle kinderen samen kunnen spelen", vertelt Vansina.

Avontuurlijke speeltuin voor 6-14-jarigen

Er komt ook een avontuurlijke speelzone voor grote kinderen van 6 tot 14 jaar. Dit wordt ontworpen als een speellandschap met hellingen en zal met gevarieerd speelgroen (bomen, struiken, planten) worden aangeplant. Kinderen kunnen takken, bladeren, struiken, keien, dennenappels, enzovoort gebruiken om een eigen uitdagend en avontuurlijk spel te creëren of om kampen te bouwen.

“De speeltuin van de toekomst heeft zowel klassiekers zoals schommels en glijbanen maar prikkelt ook de fantasie van de kinderen. Speelterreinen moeten plekken zijn waar kinderen niet op zichzelf spelen maar andere kinderen leren kennen en samen een eigen creatief spel ontwikkelen. En dat soort speeltuin gaan we hier realiseren”, stelt Vansina.

De heraanleg moet tegen de zomer van 2023 voltooid zijn. In een tweede fase wordt ook het voetbalterrein vernieuwd en komt er een pannakooi.

Lees meer over