Nieuwe blikvanger op Grote Markt

30 augustus 2021 | 16u03 | Gepost door annpeeters
letters
De wielerkoorts begint te stijgen in Leuven. Het Wereldkampioenschap wielrennen strijkt vanaf 23 september neer in en rond de stad. Van vrijdag tot zondag zijn er de verschillende wegritten, maar daarnaast is er een breed programma boordevol activiteiten en tooit de stad zich stilaan helemaal in de regenboogkleuren.

De straten en pleinen van Leuven kleuren stilaan blauw, rood, zwart, geel en groen. Met raamschilderingen, vlagjes, banners… verschijnen de WK-kleuren in het straatbeeld. Op de Grote Markt staat een opvallende blikvanger, helemaal in WK-sfeer. “Het staat hier nog maar pas, en het is nu al een trekpleister om leuke foto’s te nemen of om even te rusten en te genieten van het zicht op de Grote Markt, met het historische stadhuis en Tafelrond”, zegt burgemeester Ridouani.

En genieten, dat zullen de Leuvenaars komende weken volop kunnen doen met het uitgebreide activiteitenprogramma voor en tijdens het WK Wielrennen. “Van een wereldrecord verbreken tot fietstochten en culturele voorstellingen en expo’s: het kan de komende weken allemaal”, zegt schepen Geleyns. “Op zondag 19 september organiseren we een WK-familiedag, als een soort avant-première op het wereldkampioenschap een week later. Er is een tweedehandsfietsenmarkt, er is een Belgisch Kampioenschap Wheelie dat spectaculair beloofd te worden, een gekke fietsenparcours op de Velodroom… De fiets staat helemaal centraal op verschillende locaties in de stad.”

WK-informatiecentrum
De komst van het WK wielrennen is een hele gebeurtenis en brengt heel wat met zich mee. “Dat zal onvermijdelijk voor hinder zorgen”, zegt burgemeester Ridouani. “We willen de Leuvenaars zo goed mogelijk informeren over wat er te gebeuren staat, zowel op vlak van activiteiten als op vlak van verkeersmaatregelen.”

Alle Leuvenaars kregen het WK-magazine ‘Het Peloton’ in de bus en de inwoners van de wijken op en rond het parcours ontvingen een extra bewonersbrief met mobiliteitsinfo. “Alle informatie rond het WK, van activiteiten tot bereikbaarheid over verkeers- en parkeermaatregelen is ook te vinden op onze website, www.leuven.be/wk”, vult schepen Geleyns aan. “Met specifieke sectoren, zoals de zorg, de handel en horeca, de universiteit en hogeschool, de scholen…, is er samengezeten om de impact te beperken en oplossingen te zoeken.”

Daarnaast heeft de stad ook een WK-informatiecentrum geopend. “Dat infocentrum is per mail en telefonisch bereikbaar, voor en tijdens het WK”, zegt burgemeester Ridouani. “Zit je met vragen, of heb je een probleem, dan kan je bij onze medewerkers terecht. Zij staan klaar om je te helpen en een oplossing te zoeken.”

Het WK-informatiecentrum is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9 uur tot 18 uur op het nummer 016 27 47 47. Je kan ook mailen op flanders2021@leuven.be. Tijdens het weekend van 18 en 19 september en het WK-weekend van 25 en 26 september zal het informatiecentrum eveneens bereikbaar zijn en dit van 7.30 tot 18 uur.

Lees meer over