Nieuwe bestrijdingspijp helpt rattenpopulatie onder controle te houden

val
Om de overlast en schade veroorzaakt door ratten aan te pakken, start de stad een proefproject met rattenvallen in rioleringsbuizen. 

“De stad maakt er werk van om het aantal ratten in Leuven zo klein mogelijk te houden, omdat de beestjes voor overlast en schade kunnen zorgen. Handhaving is een voortdurende taak voor de stadsdiensten”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V).

Slimme pijp
Gifblokjes in de Leuvense rioolputten hangen, waar ratten aan knabbelen zonder dat de gifstoffen in het rioolwater oplossen, was tot vandaag de meest efficiënte methode. Maar de stad Leuven houdt regelmatig andere alternatieven tegen het licht, bij voorkeur pesticidevrij.

Deze week installeert een firma in opdracht van de stad een proefsysteem in enkele riolen dat gebruik maakt van ‘smart pipes’. Zo’n slimme pijp omvat een rattenval, die aan het begin van een rioleringsbuis geplaatst wordt. “Zodra het systeem een rat detecteert, schieten enkele stompe pennen aan een snelheid van 120 km/uur uit de buis. Het beestje is meteen dood en kan veilig worden afgevoerd, zonder dat we gebruik moeten maken van chemische bestrijdingsmiddelen”, legt Dirk Vansina uit. Doordat de beestjes sneller sterven dan wanneer er gifblokjes gebruikt worden, is het systeem ook diervriendelijker.

Elke actie van de vallen wordt geregistreerd en opgevolgd via een digitaal portaal. De rioolvallen kunnen ook worden verplaatst wanneer blijkt dat er op een bepaalde locatie in de stad geen ratten te bespeuren zijn. Het nieuwe proefsysteem wordt de komende drie maanden getest op drie locaties en zal daarna geëvalueerd worden. Leuven is de eerste stad in België die met dit systeem experimenteert.

rattenval

Lees meer over