Nieuw buurtproject in Frederik Lintsstraat rond duurzaam tuinieren zet unieke samenwerking in de kijker

moestuin
Het buurtcomité van de Frederik Lintsstraat, Zorg Leuven en stad Leuven hebben een ambitieus, duurzaam en verbindend buurtproject opgestart. Met gebundelde krachten werd vorig weekend de installatie van de grootste stedelijke buurtmoestuin in het centrum van Leuven opgestart. Zorg Leuven biedt de ruimte aan en ondersteunt het project vanuit het lokale dienstencentrum Edouard Remy, Kom op voor je Wijk zorgt voor de nodige financiering en de buurtbewoners van de Frederik Lintsstraat bouwen, beheren en onderhouden de groentetuin.

“Het is een unieke samenwerking die vele positieve krachten op een verbindende manier samenbrengt”, zegt schepen en voorzitter van Zorg Leuven Bieke Verlinden. “Het gaat immers niet enkel over het duurzaam kweken van groenten. Het project versterkt de cohesie in de buurt en brengt verschillende generaties samen in het hartje van de stad.” De stad Leuven zet met haar project ‘Kom op voor je Wijk’ al jarenlang in op het ondersteunen van buurten en wijken die hun straat en omgeving willen verfraaien of hun buurt willen versterken. En niet zonder succes.

Het buurtcomité van de Frederik Lintsstraat heeft al enkele mooie projecten achter de rug. Maar met deze buurtmoestuin zijn ze wel aan hun grootste krachttoer begonnen. Jac Geyens, voorzitter van het buurtcomité, licht toe: “We hebben sinds 2009 een boeiende buurtwerking opgezet. We begonnen met ons jaarlijks buurtfeest te organiseren. Dankzij ‘Kom op voor je Wijk’ hebben we al een petanquebaan gerealiseerd, richtten we ‘ons’ rondpunt in, kwamen er bomen en geveltuintjes bij en kochten we een deelbakfiets aan. Alles in samenspraak en in samenwerking met de buurtbewoners. We werken ook nauw samen met het lokaal dienstencentrum Edouard Remy waar we regelmatig vrijwilligerswerk doen. Het woonzorgcentrum Edouard Remy stelt ons dan weer hun vergaderlokaal ter beschikking.”

Eerder dit jaar openden het nieuwe kinderdagverblijf DoRemy en het nieuwe woonzorgcentrum Booghuys hun deuren op deze zorgsite. De knappe omliggende tuin werd heraangelegd en een mooi stuk grond van 300 m² zal als buurtmoestuin dienen. De buurt installeerde er vorig weekend 19 grote plantenbakken en drie kleinere kruidenbakken. De expertise van verschillende buurtbewoners zorgde ervoor dat alles tot in de puntjes werd georganiseerd. Zowel het ontwerp van de tuin, het onderhoud en het beheer worden door buurtbewoners opgevolgd.

“We hebben vanuit Zorg Leuven zelf aan het buurtcomité voorgesteld om het terrein aan het woonzorgcentrum te gebruiken”, vertelt Bieke Verlinden. “We zien als lokaal dienstencentrum immers de mogelijkheden om ook op educatief en sociaal vlak samen te werken met de kinderopvang en met de inwoners van het woonzorgcentrum. Het lokaal dienstencentrum kan er workshops inrichten voor de mensen uit de buurt omtrent composteren, het inmaken van groenten, het gebruik van kruiden of over koken volgens het seizoen met groenten uit de tuin. Actieve, geïnteresseerde bewoners uit het woonzorgcentrum en cliënten van thuiszorg kunnen een handje toesteken in de tuin. Ze komen er opnieuw in contact met de buurt. De meer zorgbehoevende bewoners van het woonzorgcentrum kunnen met de animatoren samen een bezoek brengen aan de tuin, waar ze herinneringen uit het verleden weer naar boven kunnen halen. De oudste peuters uit het kinderdagverblijf kunnen er al doende het buitenleven ontdekken. Ze kunnen er zelf zaadjes planten, kennismaken met nieuwe geuren of smaken, de planten voelen, insecten waarnemen en bloemen plukken voor één van hun knutselwerkjes. Generaties werken zo samen aan een mooi en verbindend project.”

Volgend weekend wordt de grond en de compost geleverd door de groendienst van de stad. En ook de plaatselijke Chiro doet haar duit in het zakje. Ze helpen met het vullen van de plantenbakken en maken het zware werk wat lichter. Vanaf april wordt de groentetuin dan ingezaaid. Iedereen kijkt nieuwsgierig uit naar de eerste oogst.

“Ons buurtfeest zal dit jaar, als de omstandigheden het toelaten,  voor het eerst ook een oogstfeest in het midden van de stad worden”, besluit Jac Geyens. “Dat is op zich al een unicum waar we zeker van zullen genieten.”

Lees meer over