Niet (meer) bang voor het ziekenhuis dankzij bezoek aan Teddybear Hospital

25 oktober 2019 | 12u43 | Gepost door redactie
Niet (meer) bang voor het ziekenhuis dankzij bezoek aan Teddybear Hospital
Kinderen van 4 tot en met 7 kunnen op zaterdag 26 en zondag 27 oktober de verschillende aspecten van het ziekenhuis op een ludieke en leerrijke manier ontdekken in het Teddybear Hospital. Samen met de enige echte teddybeerdokters, studenten geneeskunde van de KU Leuven, gaan de kinderen aan de slag om zieke teddyberen te verzorgen. Doel van het project is om de angst van kinderen voor medische zorg te verlagen.
Het bericht Niet (meer) bang voor het ziekenhuis dankzij bezoek aan Teddybear Hospital verscheen eerst op Leuven Actueel.

Veel kinderen zijn bang voor het ziekenhuis, de dokter en alles wat daarbij komt kijken. Het is echter van groot belang dat de kinderen vertrouwen kunnen hebben in het ziekenhuisgebeuren en de medische sector, weg van hun thuisomgeving. Angst voor het onbekende zal de gevoelens van een kind over zijn ziekte en de behandeling ervan immers sterk negatief kleuren. Een project als het Teddybear Hospital helpt kinderen op een laagdrempelige en speelse manier vertrouwd te worden met de medische omgeving en zo hun ‘wittejassenangst’ te verminderen.

Ouders betrekken
Niet alleen de kinderen gaan een leerrijke sessie tegemoet. Terwijl zij hun teddyberen in het teddybeerziekenhuis de nodige zorg geven, zijn er voor de ouders aangepaste lezingen of een reanimatie sessie voorzien. Zo zal prof. dr. Devriendt, klinisch geneticus in UZ Leuven, een lezing geven over prenatale diagnostiek.

Prof dr. Koen Devriendt: “Het is een wens van alle ouders: een gezond kindje. Toch heeft ongeveer 1 op 25 van de kinderen een aangeboren aandoening, zoals een hartdefect, lipspleet of een aandoening die leidt tot een verstandelijke beperking,” vertelt professor Devriendt. “Nu we meer en meer de genetische oorzaak van aangeboren aandoeningen kennen, wordt de vraag gesteld om deze aandoeningen of het risico erop op te sporen voordat een koppel aan kinderen begint of in de loop van de zwangerschap. In mijn lezing kaart ik aan wat de mogelijkheden zijn anno 2019.”

Ook kunnen de ouders meer te weten komen over eerste hulp en reanimeren. Nathanaël Thelinge, een masterstudent geneeskunde en student-opleider, licht toe: “Reanimatie is een techniek die ontworpen is voor mensen zonder medische achtergrond. Het is eigenlijk een eenvoudig stappenplan om iemand in nood bij te staan tot er gespecialiseerde hulp geboden kan worden. Daarom is er deze editie tijdens iedere sessie de mogelijkheid om deze techniek aan te leren. Dat er in Teddybear Hospital ruimte is voor deze sessie, vinden we belangrijk. We willen immers zoveel mogelijk mensen motiveren om de techniek te leren, zeker ook ouders. Het kan een verschil tussen leven en dood betekenen.”

Leerschool
De Teddybeerdokters die de kinderen begeleiden in het Teddybear Hospital zijn studenten van de KU Leuven. Voor hen is het Teddybear Hospital een uitstekende leerschool.

Emma Vastmans en Yumi Dille, studenten geneeskunde en verantwoordelijken van het project, kijken er alvast naar uit: “De zesde editie van Teddybear Hospital belooft alvast een groot succes te worden. Alle 450 plaatsjes voor het weekend waren binnen het uur volzet.”

En niet alleen ouders en kinderen zijn enthousiast. “Ook voor de studenten is dit project een vaste waarde geworden. We kunnen inmiddels rekenen op meer dan 200 gedreven studenten geneeskunde, tandheelkunde en logopedie en audiologie die staan te popelen om de kinderen komend weekend met open armen te ontvangen. Het is mooi om te zien hoe de komende generatie jonge artsen ook een warm hart heeft voor onze jonge patiëntjes” licht Yumi toe. Emma bevestigt: “Het is voor zowel de studenten als voor de kinderen een zeer toffe en leerrijke ervaring. De kinderen raken op een speelse manier vertrouwd met een ziekenhuisomgeving en wij als studenten steken er enorm veel van op. Je leert om te gaan met de angst van de kinderen en hoe deze gevoelens om te zetten naar nieuwsgierigheid en enthousiasme. De ervaringen die een kind meemaakt in zijn volste enthousiasme, stelt hen op hun gemak op momenten dat het moeilijk gaat in het ziekenhuis.”

Het bericht Niet (meer) bang voor het ziekenhuis dankzij bezoek aan Teddybear Hospital verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over