Niet al het zorgpersoneel wil zich laten inenten. Lees hier waarom de meningen verdeeld zijn

Vaccin
Op 15 januari is woonzorgcentrum Annuntiaten in Heverlee gestart met de vaccinaties van bewoners en zorgpersoneel. Jeevina Tirez (24) en Godelieve* (30) zijn zorgverleners in het centrum maar zijn tegenpolen als het aankomt op de inenting van het vaccin. Terwijl Jeevina de kans greep de eerste prik toegediend te krijgen, ging Godelieve niet in op het aanbod.

Ruim 285.758 Belgen zijn reeds deels gevaccineerd, waarvan 21.159 volledig. Er is nog een hele weg te gaan want minstens 70 procent van de volledige Belgische bevolking moet ingeënt zijn voordat een nationale groepsimmuniteit zich kan voordoen. In het woonzorgcentrum Annuntiaten Heverlee zijn de bewoners en personeelsleden alvast een stap dichter naar het ‘normale leven.'

Een prikje en klaar

Op 15 januari kreeg Jeevina het Pfizer-Biontech vaccin toegediend. Haar tweede dosis volgt op vrijdag 5 februari. “Dat was spannend. Mijn collega en ik kregen telefoon dat wij naar het vaccinatieteam mochten voor de inenting. De CRA (coördinerend raadgevend arts) heeft het spuitje toegediend.” Voor Jeevina was het een fijne ervaring. “De arts stelde mij enorm op mijn gemak. Ze vertelde mij dat het prikje nu ging komen. En voilà, dat was het.” Van neveneffecten had Tirez geen last. “Na de prik voelde ik geen pijn. Enkel een paar uur later had ik een hele stijve arm. Dat is wel vervelend, want ik ben linkshandig. Ik dacht dat ik misschien niet meer kon schrijven!”

Gewilligheid voor vaccin neemt toe

Een Motivatiebarometer van UGent geeft aan dat zeker 77 procent van de Belgen sinds januari 2021 bereidt zijn is zich te laten vaccineren. Dat percentage is sterk gegroeid tegenover midden december toen slechts 56 procent van de bevolking het coronavaccin wilden. Voor Jeevina was er geen twijfelmoment. “Heel de wereld is op zoek naar een vaccin. Wij hebben het dus waarom zouden we het niet nemen?” Toch geeft Jeevina toe dat ze haar zich nu niet veiliger voelt dan voordien. “Of het vaccin nu veilig is of niet dat weet uiteindelijk niemand. Ik zal nog steeds een mondmasker dragen en de handen ontsmetten.”

Niet iedereen springt mee op de vaccinkar

De overige 28 procent van de Belgen springt niet mee op de vaccinkar. Ook zorgverlener Godelieve (30) koos bewust te wachten. “Ik wil niet de enige zijn in mijn familie die al ingeënt is tegen het coronavirus. Het is alsof ik niet ziek mag zijn, maar de rest van mijn familie en vrienden wel. Het is oneerlijk!” Dat het nieuwe vaccin zo snel op de markt ligt, maakt haar sceptisch. “Op zo’n 10 maanden tijd is er een coronavaccin. Dat vind ik toch vreemd”, zegt ze. “Bovendien zeggen experten dat de betrouwbaarheid van het vaccin op lange termijn onbekend is. En je bent alsnog verplicht om een mondmasker te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Er is geen verschil. Ik zie het nut er niet van in.”

Ondanks dat Godelieve in een woonzorgcentrum werkt, voelt ze zich niet verplicht het vaccin te nemen. “Het vaccin is om jezelf te beschermen en niet om anderen niet te beschermen. Je kan het virus nog altijd doorgeven via voorwerpen, handen, kleding. Op het woonzorgcentrum hebben wij geen coronapatiënten gehad, omdat wij op het werk de strenge maatregelen respecteren.”

Op de vraag of Godelieve het vaccin ooit wil, stemt ze toe op voorwaarde dat haar familie en vrienden het ook toegediend krijgen. “En ook als de maatregelen worden versoepeld en je geen mondmaskers meer hoeft te dragen en wanneer je elkaar weer mag knuffelen en kussen geven”, voegt Godelieve eraan toe.

*Godelieve wenst om haar achternaam niet te vermelden

Geschreven door Rose-Ann Melis

Lees meer over