Nederlands oefenen op de fiets

27 augustus 2020 | 10u01 | Gepost door annpeeters
fietsvrienden
Tijdens de zomervakantie fietsten 10 duo’s, telkens een anderstalige en Nederlandstalige Leuvenaar, door de stad en haar omgeving. De bedoeling van ‘Fietsvrienden’ was om de deelnemers op een laagdrempelige manier Nederlands te laten oefenen.

De provincie Vlaams-Brabant en Mobiel21 koppelden de afgelopen zomer, via het project ‘Fietsvrienden’, anderstalige Leuvenaars aan enthousiaste vrijwilligers om al fietsend Nederlands te oefenen.

“Met ‘Fietsvrienden’ wilden we tegemoetkomen aan het ‘zomerverlies’. Want tijdens de zomermaanden vinden er immers weinig cursussen Nederlands plaats en krijgen mensen die Nederlands aan het leren zijn veel minder oefenkansen. Door voor de deelnemers relevante plaatsen in Leuven te bezoeken, oefenen ze actief Nederlands en worden deze plaatsen tegelijkertijd veel toegankelijker”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Tijdens het startmoment in juli werden 10 anderstalige deelnemers gekoppeld aan een Nederlandstalige Leuvenaar. De 10 duo’s maakten gedurende de zomermaanden, met een leenfiets van de provincie,  elk een tiental tochten naar relevante plaatsen in en rond Leuven om Nederlands te oefenen.

Voor dit project werden deelnemers uit het Centrum voor Basiseducatie geselecteerd. Het zijn deelnemers die niet alleen een cursus Nederlands volgen, maar net voor de start van het project ook fietslessen bij de Fietsschool volgden.
Aan de hand van 10 fiches met verschillende bestemmingen in Leuven konden de duo’s aan de slag: een bezoek aan het Taalpunt in de bibliotheek, een opdracht aan het Stadskantoor en bij de onderliggende fietsenstalling, een tochtje naar het provinciedomein, het OCMW, de Kruidtuin, de VDAB, het CAW en de dokter van wacht. De fiches helpen de duo’s om tot gesprek te komen. De duo’s vinden er suggesties voor vragen voor en tijdens het fietsen en opdrachten op de bestemming. Ze hebben als doel de geziene leerstof in de cursus Nederlands te herhalen en het taalniveau van de deelnemers op peil te houden.

“Door de extra verplaatsingsmogelijkheden die de fiets hen biedt krijgen deelnemers niet alleen extra oefenkansen om te fietsen maar ook om het Nederlands in de praktijk toe te passen. Zo zie je dat fietsen en taal leren perfect samengaan”, zegt Ine Bosmans, Master Trainer van de Fietsschool.

Lees meer over