"Natuurlijk kan Jappe de Ronde winnen"

Arne Mortelmans, uittredend voorzitter van de Jasper Stuyven Fanclub, samen met Jasper Stuyven.
Zondag vindt dé hoogmis van het Vlaamse wielervoorjaar plaats: dan is het tijd voor de Ronde van Vlaanderen. Leuvenaar Jasper Stuyven komt als schaduwfavoriet aan de start. Arne Mortelmans, uittredend voorzitter van de Jasper Stuyven Fanclub, ziet een glansrol weggelegd voor 'De Jappe'.

Een fanclub zou geen fanclub zijn als de leden niet honderd procent overtuigd waren van de kwaliteiten van hun poulain. Maar op de vraag of Jasper Stuyven zondag de Ronde van Vlaanderen kan winnen, antwoordt Arne Mortelmans, uittredend voorzitter van de Jasper Stuyven Fanclub, volmondig 'ja'. "Natuurlijk kan 'Jappe' de Ronde winnen. Milaan-San Remo was misschien wel de moeilijkste koers om te winnen en die heeft hij enkele weken geleden ook gewonnen. Als je bij wijze van spreken de Poggio over kan tegen 40 kilometer per uur, kan je de heuvels van Vlaanderen ook bedwingen. Jasper is tactisch zeer goed, maar het zal zondag ook wat moeten meezitten", meent Mortelmans, ook bekend als cafébaas van café 't Werrek in Wijgmaal.

Volgens Mortelmans heeft de zege in Milaan-San Remo voor een déclic gezorgd. "De kop is eraf. Niets moet, alles mag. In zijn 'kopke' kan hij dit nu ook. En hij is in vorm, dat heeft hij woensdag in Dwars door Vlaanderen ook bewezen. Dat Jappe vorig weekend Gent-Wevelgem niet kon rijden door een coronageval in zijn ploeg, is niet zo erg. Hij heeft niet te lang in quarantaine gezeten, zoals zijn ploegmaat Pedersen misschien wel heeft moeten doen. Dit komt goed zondag, ik voel het", vertelt Mortelmans.

Ondertussen werd de kasseiklassieker Parijs-Roubaix uitgesteld naar 3 oktober. Die zou normaal gezien de zondag na de Ronde plaatsvinden, maar door de slechte coronacijfers in Frankrijk is dat niet mogelijk. "Het is jammer dat die koers is uitgesteld, maar het kon niet anders", vindt Mortelmans. "En uiteindelijk kon ze niet naar een betere datum uitgesteld worden. De week voordien vindt het WK in Leuven plaats, waar de finish op 150 meter van Jappe zijn ouderlijk huis ligt. Dat kan een fantastisch tweeluik worden: eerst koersen in Jappe zijn achtertuin en de week nadien met Parijs-Roubaix volgt zijn favoriete koers. Ik hoop écht dat we tegen dan terug mogen supporteren naast het parcours, want we missen de sfeer enorm. Het was fantastisch om hem te zien winnen in San Remo, maar als we daar waren geweest was het nog een tikkeltje specialer geweest", zegt Mortelmans, die vaststelt dat de populariteit van Stuyven alsmaar toeneemt. "Zowel de Leuvenaar als de Belgische wielerliefhebber is Jappe als één van de belangrijkste wielrenners van het peloton gaan beschouwen. En dat is geweldig om te zien", klinkt het.

 

 

Lees meer over