Na drukte in Leuvense stadsparken: “politie laat ons in de steek”

25 februari 2021 | 11u09 | Gepost door redactie
drukte
Door het mooie weer trokken mensen de voorbije dagen massaal naar buiten. In Leuven centrum waren het vooral studenten die een plekje in een van de parken opzochten, wat woensdagavond nog leidde tot een ontruiming van het stadspark. Maar ook op andere plaatsen liep het de spuigaten uit, met ontevreden buurtbewoners tot gevolg.

We zitten op ons tandvlees, zo veel is duidelijk. Corona + winter was geen geweldige combinatie, dus nu de eerste zon komt piepen, trekken we er massaal op uit. Woensdagavond was voorlopig een triest dieptepunt toen het stadspark vol stroomde met studenten die lang niet allemaal de coronamaatregelen volgden. In de vooravond besliste de burgemeester het park te ontruimen, maar daardoor verplaatste het probleem zich alleen naar omliggende plaatsen, zoals het Ladeuzeplein.

De politie had de handen vol. “Exacte cijfers kunnen we nog niet geven, maar er zijn gisteravond beduidend meer boetes uitgedeeld dan de vorige dagen. Het ging vooral om samenscholingsovertredingen. Deze boetes werden voornamelijk in de parken en op pleinen uitgedeeld”, zegt Leuvens politiewoordvoerder Nicolas Del Piero. “Tegen de avondklok was het rustig buiten, maar merkten we wel dat er meer kotfeestjes waren. We hebben verschillende feestjes moeten stilleggen en processen-verbaal opgesteld”, vertelt Del Piero.

Toch vindt niet iedereen dat de politie overal streng genoeg optreedt. “Ik woon in de Frederik Lintsstraat: ook in het parkje daar waren gisteren na 22 uur veel jongeren bij elkaar met luide muziek en drank, waarop ik de politie contacteerde. Die kwam wel ter plaatse, maar er is niets mee gebeurd. Het lawaai is blijven doorgaan tot na twaalven. Veel handhaving is er dus niet. We voelen ons behoorlijk in de steek gelaten.”

De politie ontkent. “Als we een melding krijgen, gaan we altijd zo snel mogelijk ter plaatse. Ook de komende dagen kijken we hoe het verder evolueert. We houden natuurlijk rekening met de weersituatie en met de vorige plaatsen waar mensen samenkwamen. Het is altijd moeilijk om een voorspelling te doen, maar we blijven waakzaam, paraat en wanneer het nodig is, zullen we optreden”, eindigt Del Piero.

Lees meer over