N-VA wil strijd tegen winkeldiefstallen opvoeren

10 februari 2020 | 11u47 | Gepost door redactie
N-VA wil strijd tegen winkeldiefstallen opvoeren
Volgens cijfers van een dik jaar geleden daalde het aantal winkeldiefstallen in België met 2,7 procent, maar was er wel een stijging vast te stellen in de Vlaamse steden Gent, Hasselt en Leuven. In Leuven ging het cijfer met 6,9 procent omhoog. Leuvens gemeenteraadslid en kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA) wil de strijd met winkeldiefstallen dan ook opdrijven. Ze roept de regering op om een akkoord uit 2017 uit te voeren. Dat voorzag in de invoering van een winkeldiefstalboete naar Nederlands voorbeeld, maar de uitvoering daarvan blijft uit. Nochtans kosten winkeldiefstallen ons allemaal handenvol geld.
Het bericht N-VA wil strijd tegen winkeldiefstallen opvoeren verscheen eerst op Leuven Actueel.

In een studie van 2019 werd de kost van winkeldiefstallen in verschillende Europese landen onderzocht. Hieruit bleek dat winkeldiefstallen onze winkels jaarlijks 900 miljoen euro kosten, of zelfs 1,3 miljard, wanneer de veiligheidsinvesteringen daarbij worden gerekend. Deze kosten worden doorgerekend naar de eerlijke consument. Die betaalt zo jaarlijks 119 euro mee voor al deze kosten.

“Een schande,” vindt N-VA-kamerlid Katrien Houtmeyers, “vooral als je weet dat er in 2017 al een akkoord was binnen de vorige regering om winkeldiefstalboetes in te voeren.” Die boetes houden in dat een handelaar een betrapte winkeldief zelf een minnelijke schikking mag voorstellen, waarbij de dader de diefstal formeel toegeeft en een ‘administratieve kost’ van 181 euro betaalt voor de afhandeling van de aangifte. In ruil volgt er in principe geen verdere vervolging, tenzij bij recidive. De handelaar verstuurt een officieel document van de minnelijke schikking naar de politie en het parket die, bijvoorbeeld bij herhaaldelijke inbreuken, alsnog kunnen beslissen tot vervolging van de dief.

“Dit systeem biedt dan ook verschillende voordelen. Politie en justitie worden ontlast van kleine misdrijven, die ze door een gebrek aan mankracht te weinig kunnen opvolgen. De handelaar ziet zijn schade vergoed, de inbreukpleger wordt gesanctioneerd en leert dat stelen geen goed idee is, terwijl de consument minder bijdraagt in de kost van de diefstallen”, aldus Houtmeyers.

Uit antwoord van de ministers Geens en Ducarme op een parlementaire vraag van Houtmeyers blijkt dat de parketten nog enkele reserves hebben bij het protocolakkoord, dat nodig is om het systeem van de winkeldiefstallen in te voeren. Houtmeyers dringt er bij de regering dan ook op aan om de bezorgdheden van de parketten weg te nemen en het in 2017 bereikte akkoord uit te voeren. “Alle betrokken ministers zijn voorstander van het systeem. In Nederland bestaat het al. Ik zie dan ook echt geen reden meer om geen werk te maken van de invoering van de winkeldiefstalboete, zeker wanneer je de kosten voor handelaar en consument kent.”

Het bericht N-VA wil strijd tegen winkeldiefstallen opvoeren verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over