N-VA vraagt meer aandacht voor de bezetting van het Leuvens brandweerkorps

16 december 2021 | 12u39 | Gepost door redactie
Katrien Houtmeyers

De Leuvense N-VA-fractie wil de bezetting van het Leuvense brandweerkorps onder de loep nemen. Sinds de grote brandweerhervorming wordt de brandweerpost opgeroepen die het snelst ter plaatse is. En vermits dat in de praktijk vaak de Leuvense post is, ook voor interventies verder weg, kan het - meer dan vroeger - gebeuren dat de Leuvense brandweer niet beschikbaar is in de eigen regio. “Onaanvaardbaar”, vindt Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid Katrien Houtmeyers (N-VA), die er de bevoegde minister over ondervroeg.

Bij Hulpverleningszone Oost werd een minuut stilte gehouden.

“Vanuit het brandweerkorps van Leuven bereiken ons steeds meer verhalen over een structurele onderbezetting”, legt Katrien Houtmeyers uit. “Daar heeft de grote brandweerhervorming voor een stuk mee te maken. Anders dan vroeger gaat het digitale oproepsysteem vandaag kijken welke brandweerpost het snelst ter plaatse kan zijn bij een oproep en in functie daarvan alarmeren. Vermits de kazerne van Leuven heel gunstig gelegen is - op de kruising van de E314 en de E40 - moet het korps van Leuven dus vaak uitrukken, zelfs voor incidenten verder weg. Daarnaast speelt de theoretische vertrektijd een rol: voor een beroepskorps wordt die vastgesteld op één minuut, voor een vrijwilligerskorps op vijf minuten. Het Leuvense brandweerkorps heeft, ten opzichte van een vrijwilligerskorps, dus altijd een theoretische winst van vier minuten aanrijtijd. Gevolg: het wordt vaker opgeroepen voor verdere verplaatsingen.”

“Nadeel hiervan is dat de Leuvense post vaker dan vroeger niet beschikbaar is in de eigen regio, omdat ze elders aan de slag is”, vult gemeenteraadslid Frieda Aerts (N-VA) aan. “Het digitale systeem roept dan het dichtstbijzijnde korps op - in de praktijk is dat vaak de post Zaventem - maar het spreekt voor zich dat hierdoor veel kostbare minuten verloren gaan. Bij een recent ernstig incident in Leuven kwam een commandowagen uit Aarschot pas na 20 minuten ter plaatse, terwijl het Leuvense korps, indien er voldoende mensen beschikbaar waren geweest, al na vijf tot zeven minuten op de plek had kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat de gevolgen hiervan enorm zijn. Als je huis in brand staat, is een kwartier langer wachten op hulp een ramp. Om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden, vragen wij om te bekijken of een betere bezetting van het Leuvense korps soelaas kan brengen.”

Houtmeyers ondervroeg Annelies Verlinden, federaal minister van Binnenlandse Zaken, over het probleem, maar die schoof de verantwoordelijkheid door. “De federale overheid heeft bij de grote brandweerhervorming enkel het kader geschetst waarbinnen de brandweerzones moeten werken. Ik heb ook de budgetten voor de zones uitgebreid. Maar hoe ze dat geld aanwenden, beslissen de zones zelf.”

“Maar daarmee zijn de burgers natuurlijk niet geholpen”, aldus Houtmeyers. “Ik zal dus aan burgemeester Ridouani, die zetelt in de bevoegde zoneraad en het zonecollege, vragen dit binnen de zone aan te kaarten.”

Lees meer over