N-VA Leuven vraagt het stadbestuur om Buurtinformatienetwerken (BIN) uit te rollen in de strijd tegen woninginbraken

25 november 2020 | 09u58 | Gepost door annpeeters
Inbraken: een overzicht
Klassiek zijn de maanden november, december en januari piekmaanden wat het aantal
woninginbraken betreft. Dit is in Leuven niet anders . Om deze cijfer te proberen te doen dalen en de kans om woninginbraken te voorkomen te vergroten, vraagt N-VA Leuven aan het stadbestuur om buurtinformatienetwerken (BIN’s) te promoten en uit te rollen.

“Een BIN is een samenwerkingsverband tussen politie en burgers, om gemakkelijk informatie uit te wisselen over verdachte handelingen of misdrijven. De bedoeling van een BIN is dat wanneer een inwoner een verdachte situatie of persoon ziet, hij of zij contact opneemt met de politie via het noodnummer. Dan kan de lokale politie het netwerk activeren en alle leden krijgen een melding om uit te kijken naar de verdachte persoon of om op hun hoede te zijn. Het is geen burgerwacht, maar wel een extra sociale controle die zal helpen om onze stad veiliger te maken. Sommige gemeenten en steden werken al met buurtinformatienetwerken en daar zien ze de positieve effecten ervan”, aldus N-VA Leuven.

Gemeenteraadslid Lies Verlinden: “In Leuven kennen we al het BIN-Z, dat is een buurtinformatienetwerk voor zelfstandige ondernemers (winkeliers, horecazaken,…) die via dat netwerk bijvoorbeeld snel signalementen van winkeldieven kunnen doorgeven, maar wij willen nu ook graag starten met ‘gewone’ buurtinformatienetwerken om het aantal woninginbraken nog verder terug te dringen. Het systeem is hetzelfde als bij een BIN-Z, alleen ligt de nadruk bij de gewone BIN’s niet op het voorkomen van winkeldiefstallen, maar op het voorkomen van woninginbraken. Met dit initiatief hopen we zeker in de donkerste maanden van het jaar extra in te zetten op het vermijden van woninginbraken en de pakkans van dieven te vergroten.” 

Lees meer over