N-VA: “huisjesmelkerij is nooit prioriteit geweest voor Leuven”

29 januari 2020 | 11u21 | Gepost door redactie
N-VA: “huisjesmelkerij is nooit prioriteit geweest voor Leuven”
In december vorig jaar liet burgemeester Ridouani (sp.a) optekenen dat “het aanpakken van huisjesmelkerij voor mij en het stadsbestuur een prioriteit is.” Maandag beweerde schepen van Wonen Lies Corneille (Groen) op de gemeenteraad dat "Leuven strenger is dan andere steden als het op huisjesmelkerij aankomt." En ook dat "Leuven een voorbeeld is voor andere steden” omdat het huisjesmelkerij zo grondig aanpakt. Lorin Parys en Katrien Houtmeyers van N-VA Leuven: “De cijfers tonen een ander verhaal. Tussen 2009 en het eerste kwartaal van 2019 zijn er nauwelijks 8 PV’s wegens huisjesmelkerij opgesteld. Dit stadsbestuur probeert de sociale schijn op te houden maar investeert massief in prestigeprojecten zonder dat er voor de meest kwetsbaren veel verandert op het terrein.”
Het bericht N-VA: “huisjesmelkerij is nooit prioriteit geweest voor Leuven” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Gebrek aan structurele maatregelen

Sinds 2009 zijn er in heel Vlaanderen in totaal 1.048 PV’s opgesteld over huisjesmelkerij. Koploper is Antwerpen met 427 zaken (40%). Gevolgd door Gent met 111 zaken (10,5 %) en Mechelen met 51 zaken (5%). Lorin Parys, fractievoorzitter: “Leuven heeft proportioneel meer woonentiteiten dan andere centrumsteden omdat ze veel koten telt. Toch gaan vaak kleinere steden zoals Mechelen, Genk en Oostende ons vooraf wat betreft het aantal PV’s. Leuven tekent voor minder dan 1% van alle geverbaliseerde inbreuken voor huisjesmelkerij in Vlaanderen en komt pas op de 7de plaats van de 13 centrumsteden. De aanpak van huisjesmelkerij is dus helemaal geen prioriteit.”

Katrien Houtmeyers, gemeenteraadslid: “Er is ook een gebrek aan structurele maatregelen om slachtoffers van huisjesmelkers op te vangen. Het beste bewijs daarvan is dat het stadsbestuur voor meer dan 13 mensen geen onderkomen kon vinden in tijdelijke opvangwoningen. En dus een hotel moest huren. Terwijl deze coalitie wel 11,6 miljoen euro investeert in een openluchtzwembad, is er een tekort aan transitwoningen. 9 mensen staan vandaag op straat zonder duurzame woonoplossing omdat het stadsbestuur hen enkel de keuze gaf om terug te keren naar Appeltans of zonder duurzaam dak boven hun hoofd te eindigen. 9 van de 13 slachtoffers verkiezen vandaag die onzekerheid dan terug te keren naar Appeltans.”

Een oud zeer

“Al sinds 2015 vraagt onze fractie een duidelijke aanpak van huisjesmelkers,” zegt Lorin Parys. “Maar daar is maar weinig van in huis gekomen. In 2018 zat ik met de huidige burgemeester in een kopstukkendebat op de vrt naar aanleiding van de lokale verkiezingen. In dat debat noemde de burgemeester Appeltans letterlijk een crimineel. Dat is diezelfde familie Appeltans waarmee het bestuur nu in het kader van de herhuisvesting samenwerkt. En waarvan de burgemeester 3 weken geleden in De Morgen zei dat ze “het symbool zijn van de uitbuiting van de allerzwaksten”. De reportage tijdens die uitzending liet zien dat het stadsbestuur te weinig ondernam in de strijd tegen huisjesmelkerij. Maar het klapstuk was toen meneer Ridouani, deel van het stadsbestuur, aan mevrouw De Aguirre om een lijst vroeg met adressen van krotten in Leuven. David Dessers van Groen was toen zelf uitermate scherp voor Mohamed Ridouani en sp.a Leuven en zei letterlijk dat zijn huidige coalitiepartners “hun werk niet goed hadden gedaan” in de strijd tegen huisjesmelkers.”  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/10/huisjesmelkerij-in-leuven-doet-de-stad-genoeg-om-dat-aan-te-pak/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Ruimtelijk Structuurplan Leuven

Tot slot wijzen Parys en Houtmeyers op een opmerkelijke passage uit het Ruimtelijk Structuurplan Leuven van 2017. “We hebben bij de bespreking van het Ruimtelijk Structuurplan bij monde van Zeger Debyser gevraagd om een passage te schrappen omdat die de indruk geeft dat het een bewust beleid is van het stadsbestuur om minder kwalitatieve kamers te gedogen voor sociaal zwakkere Leuvenaars. Maar daar is het stadsbestuur niet op ingegaan.”

 

Het bericht N-VA: “huisjesmelkerij is nooit prioriteit geweest voor Leuven” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over