Musical in het Leuvens dialect

18 oktober 2021 | 16u23 | Gepost door annpeeters
musical
In Leuven staat eind oktober een musical geprogrammeerd in het Leuvens dialect, met als titel ‘LEIVESEN ELEKZIER’. Het is een transpositie van Donizetti’s Elisir d’Amore naar een Leuvense romance op het terras van een bekend café op de Grote Markt.
Dialectvereniging Leivenieër.be pakt uit met vier nieuwe stukken. "De eerste musical is een transpositie van  Donizetti’s opera Elisir d’Amore naar een Leuvense romance gesitueerd in een bekend café op onze Grote Markt. Ober Lowieke is verliefd op cafébazin Léonie, maar is helaas niet de enige. Om zijn liefdescapaciteiten te verhogen, koopt hij bij de rondreizende kwakzalver Dr. Lecompte voor grof geld een “wonderdrank” – in feite een simpele fles Stella! De effecten zijn onverwacht. In het 2de bedrijf heeft Lowieke een nieuwe fles ’liefdeselixir’ gekocht, die hij heeft gefinancierd door zich in te schrijven in het leger. Alle meisjes van de stad flirten plots met hem. Hij schrijft dit toe aan de wonderdrank, maar de echte reden is dat zijn rijke suikeroom is gestorven. Lowieke en Léonie weten dit echter nog niet. Als Léonie hoort welk offer Lowieke voor haar heeft gebracht, koopt ze hem vrij uit het leger. Ze verklaren hun liefde. Daarna horen ze pas hoe rijk hij is geworden", zegt voorzitter Rudi Vangeel.

De musical gaat in première op 29 oktober 2021 in de Stadsschouwburg. 

"En dat is slechts de eerste musical in een reeks van vier. In het najaar 2022 neemt Mozart’s 'Cosi fan Tutte' een Leuvense gedaante aan: het wordt een spetterende travestie-party bij de Leuvense pompiers. En de Leuvense titel? ‘ZUE DEUN ZE ’t IN LEIVEN ALLEMOO’. Twee jonge Leuvense pompiers zijn van plan in ’t huwelijksbootje te stappen maar willen vooraf de trouw testen van hun verloofdes. Daartoe vertrekken ze voor een (fictieve) opdracht naar het buitenland. Ze komen echter de volgende dag terug van nooit weggeweest – vermomd als Albanese voetballers die OHL bezoeken - en proberen elk de verloofde van de andere te verleiden. Met hilarische toestanden tot gevolg."

Deel drie, dat in het najaar van 2023 zal gebracht worden in het kader van het Stadsfestival Dirk Bouts, gaat over de schilder zelf. Maar hoe schrijf je in godsnaam een musical over ‘de schilder van de stilte’? Wel, 'Cherchez la femme'. De echtgenote van Dirk Bouts, Catharina van der Brugghen - bijgenaamd Mettengelde vindt al dat religieuze gedoe met Het Laatste Avondmaal maar niks. Ze wil haar man overtuigen een portret te schilderen van Karel de Stoute's beeldschone dochter, Maria van Bourgondië. En daartoe is ze tot alles in staat.

"In het najaar van 2024 volgt dan het vierde stuk: “ET MASKE VAN ’t KASTIEËL”, transpositie van Donizetti’s opera La Fille du Régiment naar een verhaal over het geslacht Arenberg in Leuven. Het verhaal over een jeugdzonde van de thans stokoude matant Edwige", besluit Rudi Vangeel, voorzitter van Leivenieër.be.  

De musicals werden in het Leuvens geschreven door Cil Haesendonck, ondervoorzitter van Leivenieër.be

musical
musical
musical

Lees meer over