Museum M: 'Per verkocht ticket van 12 euro legt de Leuvenaar momenteel nog eens 130 euro bij'

4 november 2024 | 14u48 | Gepost door annpeeters
Pieterjan Vangerven

Pieterjan Vangerven (N-VA) stelde de werking van Museum M in vraag tijdens de voorbije gemeenteraad: "Moet het museum niet zelf wat meer moeite doen om inkomsten te genereren?"

In september 2009 opende M Leuven in de Leopold Vanderkelenstraat de deuren. M is een autonoom gemeentebedrijf met Vooruit-schepen Bert Cornillie als voorzitter van de Raad van Bestuur. De raad wordt bijgestaan door een adviescomité waarin tien adviseurs zetelen, met Geert Bouckaert als voorzitter. 

Bezoekers

"Museum M bestaat ondertussen 15 jaar, dat lijkt een goed moment om eens grondig te kijken of het museum gerealiseerd heeft waar het initieel voor bedoeld was", zegt Pieterjan Vangerven (N-VA). "Het heeft een niet onaardig aantal bezoekers. Individueel zijn er 70.996 bezoekers en groepsgewijs komen er nog eens 18.000 bij, in totaal spreken we dus over 88.000 betalende bezoekers voor museum M. Natuurlijk heb je de kerk nog, maar het museum an sich heeft 88.000 betalende bezoekers. Dat lijkt veel maar omgerekend per dag gaat het over 180 à 240 bezoekers. Dat is niet onaardig maar het heeft wel een stevig kostenplaatje. Vanuit de stad Leuven gaat er 6,6 miljoen euro per jaar naar de werking van museum M. Er werd begroot om dit jaar 560.000 euro te halen uit de verkoop van tickets maar dat bedrag heeft men al moeten bijstellen naar 460.000 euro. Je moet vaststellen dat je met de verkoop van tickets maar 5 procent van de totale kostprijs voor de werking van het museum dekt. Ik ben geen expert maar dat lijkt me bijzonder weinig. Ik denk dat het noodzakelijk is om toch eens grondig te kijken naar de werking en naar het financieringsmechanisme vanuit de stad."

Evaluatie

"Nu werkt men met een prijssubsidiefactor. Concreet, als je 12 euro betaalt aan de kassa voor een ticket, dan betaalt de belastingbetaler ook nog eens 130 euro per ticket en dat is in mijn ogen niet houdbaar. Dat verdient een grondige evaluatie. Het huidige financieringsmechanisme helpt ook niet bij een doelmatige uitbating van het museum.  Als de inkomsten tegenvallen, past de stad de subsidiefactor aan, waardoor de mindere inkomsten gedekt worden.  Daarnaast zijn de exploitatiekosten van het museum op drie jaar tijd met 50 procent gestegen, dat is op geen enkele manier verantwoordbaar. Er moet een evaluatie komen, de inkomsten moeten verhoogd worden, zodat de belastingbetaler niet nog extra moet bijpassen.  Er moet een systeem komen waarbij het bestuur van het museum zelf instaat voor extra tekorten, zodat ze gemotiveerd worden om het museum aantrekkelijker te maken en zelf meer inkomsten te genereren. Ze hebben, met alle respect, een te comfortabele positie nu. Als er minder inkomsten zijn of meer kosten, waarom zouden ze er wakker van liggen, de stad zal het toch bijleggen. M heeft enig succes maar is het deze kostprijs waard? De kostendekkingsgraad vanuit het museum mag wel een pak hoger zijn."

 

Lees meer over