Muriel werkt samen met TRES een unieke wandelexpo uit met jongeren uit de jeugdhulp

20 juni 2020 | 08u27 | Gepost door redactie
Muriel Princen (48 jaar) is gezinstherapeute in Observatie en Behandelingscentrum Terwende, een centrum waar jongeren die het thuis moeilijk hebben een bepaalde periode verblijven. Ze is er verbonden aan de oudste leefgroep en doet er therapieën met de ouders, de familie en natuurlijk ook de jongeren zelf. Daarnaast is ze beeldend kunstenaar.
Het bericht Muriel werkt samen met TRES een unieke wandelexpo uit met jongeren uit de jeugdhulp verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Dat is mijn passie, en zo werk ik nu al vijf jaar mee aan TRES. Dat project met Artforum en vier organisaties binnen Jeugdzorg koppelt jongeren uit de jeugdhulp aan kunstenaars. Samen maken ze een werk dat allerlei vormen kan aannemen. Op die manier kunnen jongeren afstand nemen van hun problemen en op een heel andere manier iets over zichzelf vertellen. Tijdens de ontmoetingen kunnen de jongeren hun talenten aanspreken”, steekt Muriel van wal.

Voor TRES wordt normaal gezien een traject van bijna een schooljaar doorlopen: “Jongeren en kunstenaars komen een tiental keer samen en we ronden af met een expo. Bij de 5 voorgaande edities konden we daar een echt feest van maken in OPEK, de Bib en HAL 5. Maar door corona moesten we nu op zoek naar een andere oplossing. Eerst dachten we aan een online tentoonstelling, maar toen kregen we een beter idee: waarom geen wandelexpo? We stippelden een parcours uit dat start aan OPEK en dat verschillende locaties aandoet waar we de werken buiten of in etalages kunnen presenteren. Zo bereiken we in één klap veel meer mensen”.

Gelukkig hadden de jongeren en de kunstenaars de voorbije maanden niet stilgezeten. “Ze bleven met elkaar in contact via brieven, telefoon of social media en ze wisselden soms tekeningen uit”, vertelt Muriel. “En van zodra ze terug konden afspreken, zijn de meeste duo’s echt samengekomen om hun kunstwerk af te werken. Binnenkort wordt onze wandelroute gepubliceerd en op 1 juli geven we het officieel startschot. Heel de zomervakantie zal je kunnen kennismaken met de werken van de jongeren. Verbinding zit in het DNA van Leuven, en is ook in dit project het sleutelwoord. Verbinding tussen jeugdzorg en kunst natuurlijk, maar door het parcours en de locaties kunnen we nu ook linken leggen met handel, onderwijs en horeca”.

Met vier kinderen in huis was de coronatijd een drukke periode. “Al was het natuurlijk mooi om zo vaak samen te zijn”, zegt ze. “Ook met de buren hadden veel contact omdat we onze tuinen delen. Zo voelden we ons minder geïsoleerd”. Muriel had wel moeite om de grens tussen werk en privé te bewaken: “Vroeger kon ik veel van me afzetten op weg naar huis. Nu ging dat niet en dat was soms heftig. Raamtekeningen maken was een goede uitlaatklep. Bovendien kwam ik zo bij mensen die ik anders nooit zou ontmoeten”.

Muriel put veel moed uit de voorbije maanden: “Het is me opgevallen hoe veerkrachtig mensen zijn. In Terwende moesten de jongeren en hun ouders beslissen of ze voltijds thuis zouden blijven of voltijds in het centrum. Dat is ondanks hun moeilijkheden eigenlijk heel goed verlopen. Ik hoorde bijvoorbeeld wel van collega’s dat er soms problemen waren in grote gezinnen die op een appartement wonen. Dan hebben we geprobeerd daar een oplossing voor te zoeken. Deze periode heeft me écht doen nadenken over mijn rol als therapeut: we bieden vooral steun vanop de zijlijn en reiken aan wat we kunnen, maar het zijn uiteindelijk de mensen zelf die het moeten doen”.

Het bericht Muriel werkt samen met TRES een unieke wandelexpo uit met jongeren uit de jeugdhulp verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over