Multidisciplinaire rampoefening

8 november 2019 | 10u14 | Gepost door redactie
Multidisciplinaire rampoefening
Vrijdag 8 november 2019 wordt er een multidisciplinaire rampoefening gehouden op de Scheutsite in Kessel-Lo. Tenminste één keer per jaar houden de verschillende disciplines actief in het Leuvense een multidisciplinaire oefening om de bestaande noodplanning te testen en waar nodig bij te sturen. De belangrijkste focus van deze oefening ligt op de samenwerking in operationele coördinatie tussen de verschillende diensten bij een incident.
Het bericht Multidisciplinaire rampoefening verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Deze oefeningen zijn heel belangrijk. We leren wat goed loopt, wat verbeterd kan worden”,  zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Samenwerking is cruciaal bij hulpverlening en het is door te oefenen dat we bestaande noodplannen kunnen perfectioneren.”

Vanuit de verschillende disciplines zullen ongeveer 85 mensen deelnemen aan de rampoefening. Daarom zullen er vrijdagvoormiddag heel wat hulp- en veiligheidsdiensten in de buurt van Kessel-Lo aanwezig zijn. Het gehele oefenterrein is afgesloten.

Scenario
In de oefening wordt een situatie geënsceneerd waarbij een handvol extremisten een aanval op een asielcentrum uitvoert. Tijdens de aanval werd er geschoten en werden er gijzelaars genomen. Er werd ook brand gesticht in het gebouw en de rook is al van ver zichtbaar. Hulp- en veiligheidsdiensten zullen moeten samenwerken om het gebouw veilig te stellen, de gewonden te evacueren en de brand onder controle te krijgen. Geen simpele oefening aangezien het gevaar uit verschillende hoeken kan komen.

Locatie
De Scheutsite werd recent aangekocht door de stad Leuven en krijgt in 2020 een nieuwe bestemming. Met vijf verdiepingen en een oppervlakte van 5.256 m² biedt het gebouw heel wat mogelijkheden voor een realistische oefening.

Het bericht Multidisciplinaire rampoefening verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over