Mountainbiker Frans Claes tevreden over test voor Swiss Epic

Leuvenaar Frans Claes baalt: Cape Epic vlak voor de start afgelast
Mountainbiker Frans Claes is dit weekend in de top 10 geëindigd van Engadin Bike Giro, een driedaagse etappewedstrijd in Zwitserland. De Leuvenaar is tevreden over zijn wedstrijd, die vooral de perfecte opwarmer bleek te zijn voor de grotere doelen deze zomer: de Swiss Epic en het Belgisch kampioenschap.

Voor de Engadin Bike Giro moest je het voorbije weekend in St-Moritz zijn. In dit Zwitsers mountainbikeparadijs sloot onze landgenoot Frans Claes de top tien af. Claes is tevreden over zijn prestatie: “Door de omstandigheden hebben mijn coach en ik pas een maand geleden beslist om deel te nemen aan deze race. We hebben ons dus niet optimaal kunnen voorbereiden. Toch waren het drie leerrijke dagen voor ons.”

Frans Claes legt uit: ”Door de lockdown beschik ik nog maar sinds kort over mijn nieuwe fiets. De Engadin Bike Giro was dan ook de ideale gelegenheid om al het materiaal drie dagen lang uit te testen in een echte wedstrijd. Zo leerde ik alle gevoeligheden van de fiets kennen en kon ik alles opnieuw afstellen op mijn eigen maat. Daarom waren deze technische trails het perfecte testterrein.”

Een andere vaststelling is dat de conditie goed zit, maar nog veel beter kan en moet voor het volgende doel deze zomer: de Swiss Epic. Claes: “Ik heb me voor de Engadin Bike Giro niet kunnen voorbereiden om te rijden op hoogte. En dat maakt een enorm verschil. Elke etappe startte hier op 1800 meter en in het snelle aanvangsuur was het telkens happen naar adem. De vorm is goed, maar het kan nog beter binnen vijf weken.”

Dan rijdt Frans Claes de Swiss Epic samen met zijn Luxemburgse partner Soren Nissen. Vorig jaar won het duo de slotmanche van deze zware etappewedstrijd. Ook dit jaar zijn de verwachtingen hoog. Claes kijkt hoopvol vooruit: “We hebben nog vijf weken om te groeien naar onze beste vorm. Vijf weken ook om onze fiets helemaal op punt te stellen voor het technische parcours. De Swiss Epic ligt in dezelfde regio als de Engadin Bike Giro, dat is al een voordeel. En om te wennen aan de hoogte plan ik nog een hoogtestage.” Dit moet Claes op 18 augustus in goede omstandigheden aan de start van de Swiss Epic brengen. Die optimale vorm trekt hij dan idealiter door naar de Kronplatzking (30 augustus) en het Belgisch kampioenschap (13 september). Verder hoopt de mountainbiker dat het coronavirus wegblijft en dat iedereen zijn en haar gezond verstand gebruikt om deze pandemie klein te krijgen. 

Lees meer over