Mobile School lanceert online leerplatform StreetSmart Play

27 september 2019 | 10u22 | Gepost door redactie
Mobile School lanceert online leerplatform StreetSmart Play
Mobile School - de Leuvense vzw Mobile School die al meer dan 15 jaren projecten met straatkinderen ondersteunt - gaat nu ook digitaal. Naast de klassieke mobiele scholen zal Mobile School vanaf nu alle educatieve materialen en methodes gratis digitaal ter beschikking stellen op het online leerplatform StreetSmart Play. Naast de lancering van het leerplatform zit de organisatie ook in de laatste fase van de ontwikkeling van een smartphone applicatie om impact te meten in het jeugd- en straathoekwerk.
Het bericht Mobile School lanceert online leerplatform StreetSmart Play verscheen eerst op Leuven Actueel.

StreetSmart is de derde poot van de Leuvense sociale onderneming. In 2002 begon alles met de oprichting van Mobile School. De vzw richt zich sindsdien op het versterken van organisaties die aan de slag gaan met straatkinderen. 7 jaar later werd het opleidingsbedrijf StreetwiZe opgestart. Geïnspireerd op de ervaringen in het werk met straatkinderen werd een opleidingsaanbod ontwikkeld voor bedrijven. StreetwiZe verkoopt deze opleidingen aan bedrijven en organisaties. Ondertussen groeide de businesstak van de sociale onderneming uit tot een stabiele speler in de opleidingsmarkt en voorziet het jaarlijks tussen de 70 en 80% van de nodige middelen om Mobile School te financieren.

Nu komen de sociale serie ondernemers met een nieuwe tech start-up. Met StreetSmart willen ze hun sociale impact exponentieel laten groeien. Door sterk in te zetten op de digitale ondersteuning wil StreetSmart de kwaliteit van het jeugdwerk versterken door jeugdwerkers aan te zetten tot meer samenwerking en co-creatie en door het verbeteren van de meetbaarheid van het jeugdwerk.

De problematiek van straatkinderen en jongeren groeit. Steeds meer jongeren vinden geen aansluiting bij de formele educatieve systemen. Complexe familiale contexten en schooluitval zorgen voor grote groepen kinderen en jongeren die uitzichtloos op straat rondhangen. De enige manier om hen te bereiken is via jeugdwerk en straathoekwerk dat hen motiveert en versterkt. Zo kunnen ze terug aansluiting vinden bij de samenleving. Jeugdwerkers hebben de niet te onderschatten opdracht deze klus te klaren, meestal met erg beperkte tijd en middelen. Omdat je de aandacht van de kinderen en jongeren enkel kan winnen door hen steeds opnieuw te verrassen met je aanbod, vergt het enorm veel creativiteit en inzicht in de doelgroep.

StreetSmart Play is een online leerplatform waar jeugdwerkers hun werkvormen en spelen makkelijk kunnen digitaliseren en delen. Met een handig zoeksysteem kan je er terecht wanneer je op zoek bent naar een gepast spel voor je activiteit. Bovendien kan je er ook terecht om je eigen creaties te delen. De meertaligheid van het platform, gecombineerd met automatische vertaalfuncties, zorgt ervoor dat jeugdwerkers onbeperkt kunnen samenwerken en delen met collega’s wereldwijd.

De waarde van het platform wordt natuurlijk grotendeels bepaald door de hoeveelheid en kwaliteit van de materialen. Mobile School geeft alvast het goede voorbeeld en is begonnen met al zijn educatieve spelen te delen op het platform. Ze vonden ondertussen ook al heel wat partners die mee op de kar sprongen. Zo begonnen o.a. De Aanstokerij (België), Streetinvest (UK), Save The Children Iasi (Roemenië), GPU UNO (Polen) en Ladies Union of Drama (Griekenland) hun populairste activiteiten te delen. StreetSmart is van en voor de community. Het platform is open en gratis te consulteren. Via een simpele registratie word je deel van het delende netwerk.

Naast het leerplatform komt StreetSmart binnenkort met een nieuw product. StreetSmart Impact is een case management, registratie en impactapplicatie voor jeugdwerkers. Het product zit momenteel in de laatse fase van ontwikkeling.

Het bericht Mobile School lanceert online leerplatform StreetSmart Play verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over