Minister Jambon op mini-stage bij landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties

22 september 2020 | 21u21 | Gepost door annpeeters
Jan Jambon
Vlaams minister van cultuur Jan Jambon ontmoette op dinsdag 22 september alle landelijke dienstverlenende organisaties uit de erfgoedsector in De Hoorn in Leuven. De dertien erfgoedorganisaties lieten de minister kennis maken met hun werking aan de hand van een mini-stage en verhalen van vrijwilligers.

Erfgoed wordt vaak geassocieerd met musea of archieven. Minder zichtbaar zijn cultureel erfgoed-organisaties die op landelijk niveau een dienstverlenende rol opnemen. Zij begeleiden en ondersteunen erfgoedbeheerders en erfgoedgemeenschappen, publieke en private verzamelaars, in de zorg voor en de omgang met cultureel erfgoed. In totaal zijn er zo’n elf organisaties met elk een eigen focus op een bepaald thema of type erfgoed, van religieus tot muzikaal erfgoed. Gastheer voor de ontmoeting met de minister was het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) uit Leuven .

“Op een moderne, toekomstgerichte manier en met veel enthousiasme zetten de landelijke dienstverlenende rollen het erfgoed in Vlaanderen op de kaart” - minister van Cultuur Jan Jambon

De ontmoeting met de minister was gericht op zoveel mogelijk ervaring en interactie. De minister werd onthaald onder het geschal van jachthoornblazer Dirk De With waarna hij getuigde van zijn samenwerking met één van de organisaties om het jachthoorn blazen te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Ook voorzitter van de frituristenbond Navefri, Bernard Lefèvre, vertelde hoe hij, begeleid door CAG, streeft naar de erkenning van de Belgische frietkotcultuur als UNESCO erfgoed.

“Tijdens de mini-stage leerden we minister Jambon onder meer hoe erfgoed wordt geregistreerd en gewaardeerd, en maakte hij onder begeleiding van een goudsmid zelfs een champagnecoupe. En hij deed dat met verve!” – Prof. dr. Yves Segers, coördinator Centrum Agrarische Geschiedenis

De minister vatte daarna zijn mini-stage aan. Hij kreeg de opdracht om zelf een kelk te registreren, een Vlaams schilderij toe te voegen aan Wikipedia en een puzzel te leggen met afbeeldingen van participatieve projecten in de sector. Als kers op de taart maakte de minister onder begeleiding van edelsmid Patrick Storme een champagnecoupe. Het vakmanschap dat daarvoor nodig is, en van generatie op generatie wordt doorgegeven is een mooi voorbeeld van immaterieel erfgoed.

Foto: © Centrum Agrarische Geschiedenis

Lees meer over