Minister Ben Weyts opent 35e ICT-praktijkdag bij hogeschool UCLL

4 februari 2020 | 09u45 | Gepost door redactie
Minister Ben Weyts opent 35e ICT-praktijkdag bij hogeschool UCLL
Op 3 februari vond bij UCLL in Heverlee een extra feestelijke ICT-praktijkdag plaats. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts opende de 35e editie voor een zaal van honderden onderwijsmensen uit heel Vlaanderen. Na zijn toespraak sloot de minister aan bij een workshop ‘Leren programmeren in de kleuterklas’, want ja, dat kan. Daarop gingen 900 deelnemers een hele dag aan de slag met de nieuwste technologieën en inzichten in een gigantische ‘klas van de toekomst’ op Campus Proximus.
Het bericht Minister Ben Weyts opent 35e ICT-praktijkdag bij hogeschool UCLL verscheen eerst op Leuven Actueel.

“De mogelijkheden van digitalisering zijn eindeloos maar moeten binnen ons onderwijs ten goede komen van leraar en leerling”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Digitalisering moet een instrument zijn waarmee leraren zich op hun kerntaken kunnen focussen en het leerproces van leerlingen versterkt wordt.”

Programmeren zonder computer
Op een relevante manier met programmeren aan de slag gaan in de kleuterklas – het kan volgens de coach van de educatieve makerspace Fyxxi, die de workshop op de ICT-praktijkdag gaf. “Je kan jonge kinderen al eenvoudig leren programmeren – of noem het ‘analytisch denken’ – zonder dat je daar zelfs maar een computer voor nodig hebt. Leren denken en bewegen als een robot, bijv., het zet hen op weg om te denken als een programmeur.”

‘STEM-speelplaats’
Programmeren hoeft dus niet altijd achter een computer te gebeuren. Dat werd ook duidelijk op de ‘STEM-speelplaats’ waar de deelnemers aan de ICT-praktijkdag al ‘spelend’ met een elektronische bouwdoos, blokken, lego… leerden programmeren. In de makerspace werden leerkrachten even uitvinder; ze gingen er aan de slag met nieuwe technieken als lasercutters en 3D-printing.

Door en voor leerkrachten
In de week van ‘Safer Internet Day’ konden sessies zoals ‘Neen tegen nonsens’ over het herkennen van fake online nieuws en workshops over interactie op de Facebookpagina van de school niet ontbreken. Heel wat dus, voor één dag. Hans De Four: “Het unieke aan de ICT-praktijkdag is dat in meer dan 50 klaslokalen van UCLL de hele dag hands-on, concrete workshops plaatsvonden, gegeven door en voor leerkrachten.”

De ICT-praktijkdag
De ICT-praktijkdag helpt leraren om zich te professionaliseren rond educatieve technologie, ondersteunt directies in hun ICT-beleid en inspireert ICT-coördinatoren rond IT-beheer. Initiatiefnemer Hans De Four dankt het succes aan de steun van gedreven vrijwilligers, ervaren lesgevers en belangrijke onderwijspartners, waaronder hogeschool UCLL.

Het bericht Minister Ben Weyts opent 35e ICT-praktijkdag bij hogeschool UCLL verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over