Mevrouw Clooney krijgt eredoctoraat van KU Leuven

Amal Clooney
Op 23 maart 2023 reikt de faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven op campus Kulak in Kortrijk een eredoctoraat uit aan de internationale mensenrechtenadvocate en -activiste Amal Clooney, de echtgenote van filmster George. De universiteit brengt hulde aan mevrouw Clooney voor haar inzet als toonaangevende mensenrechtenactiviste, academica en advocate.

Amal Clooney is een advocate gespecialiseerd in internationaal recht en mensenrechten, bovendien is ze adjunct professor aan de Columbia Law School. Als advocate vertegenwoordigt ze cliënten voor internationale rechtbanken, waaronder het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In 2016 richtten zij en haar man de Clooney Foundation for Justice op. Met de Foundation streven ze gerechtigheid na door mensenrechtenschendingen over de hele wereld aan de kaak te stellen.

"Met dit eredoctoraat willen we mevrouw Clooney huldigen voor haar werk en inzet als academica, advocate en toonaangevende mensenrechtenactiviste die wereldwijd opkomt voor humanitaire doelen en strijdt tegen enkele van 's werelds meest verontrustende mensenrechtenschendingen", zegt professor Gleider Hernández, promotor van het eredoctoraat. "Haar inzet voor de bescherming van de rechten van de meest kwetsbaren dient als inspiratie voor ons allen", vult professor Ingrid Boone, campusdecaan Rechten in Kortrijk aan.

​"Amal Clooney pleitte in zowat alle grote rechtszaken gaande van het Libanontribunaal over het Joegoslavië-tribunaal of de Armeense genocide tot het recente Oekraïense conflict. Niet voor niets geniet ze internationale naam en faam in haar domein. Ook deze uitreiking van een eredoctoraat op onze campus belooft een heel bijzonder moment te worden voor onze ganse regio en ver daarbuiten", zegt Piet Desmet, vicerector KU Leuven Kulak.

De KU Leuven zet zich actief in voor het bevorderen en verdedigen van mensenrechten. Zo lanceerde de universiteit in 2020 een mensenrechtentoets die van toepassing is op alle internationale overeenkomsten in het kader van onderwijs, onderzoek en dienstverlening, en voerde ze ook een Contactpunt Mensenrechten in. "Integriteit, solidariteit en aandacht voor de meest kwetsbaren zijn kernwaarden van de KU Leuve", zegt rector Luc Sels. "Dit eredoctoraat sluit daar zeer mooi bij aan."

Lees meer over