Meer dan 100 Leuvense buurtbewoners werken samen aan muurschilderingen in Abdij van Park

6 december 2021 | 12u41 | Gepost door annpeeters
vos
Meer dan 100 buurtbewoners werkten in de fietstunnel aan Abdij van Park samen met kunstenaarscollectief Treepack een participatief street art project uit.

Op vraag van buurtbewoners werd de toegangspoort van de Spaanse Kroon naar de Abdij van Park opgefleurd met een laagje kunst. Dankzij Kom op voor je wijk, een platform voor burgerparticipatie van de stad Leuven, verkreeg het wijkcomité van de Spaanse Kroon de middelen om hun buurt op te fleuren. Kortom een muurschildering voor én door de buurtbewoners.

Het kunstwerk ‘Koninkrijk’ gaat over een fictieve wereld waarin dieren een zorgeloos leven lijden. De gehele muurschildering verbeeldt als het ware een doorsnee dag uit het fantasierijke leven van de lokale fauna en flora uit de abdijsite. Deze immersie in het dagelijkse leven van de abdijbewoners kwam tot stand na enkele creatieve brainstormsessies met geëngageerde buurtbewoners. Maar liefst 60 mensen bedachten concepten en tekeningen die de aanzet werden voor het finale kunstwerk.

De artiesten van Treepack creëerden op hun beurt twee ontwerpen waarbij de input van de buurtbewoners in twee ontwerpen werd gegoten. Vervolgens lieten maar liefst 225 buren hun stem horen en werd het kunstwerk ‘Koninkrijk’ gekozen.

Maar daar bleef het niet bij. Aangezien dit project deel uitmaakte van Kom op voor je wijk werden er nog meer bewoners actief betrokken bij het plaatsen van de kunstwerken. Na een workshop graffiti konden zij zelf aan de slag in de binnenwanden van de tunnels om het kunstwerk vorm te geven. Uiteindelijk werd de tunnel gereinigd en geschilderd door een groep van 45 diverse buren onder leiding van Treepack. 

brug
brug

Lees meer over