Medewerkers stad Leuven krijgen verplicht 'Kompas': kritische uitlatingen worden strikt verboden

Kantoor

De stad Leuven heeft een nieuwe gedragscode ingevoerd voor haar circa 1.300 medewerkers. Wat betekent dit concreet voor het personeel? Welk gedrag is voortaan niet meer toegestaan, en welke gevolgen kunnen overtredingen hebben?

Dit document, genaamd het ‘Kompas’, dient als leidraad voor gedrag op en buiten de werkvloer. Alle medewerkers zijn verplicht om deze regels na te leven, en overtredingen kunnen leiden tot sancties, zo meldt HLN.

Wat staat er in het Kompas?

Het Kompas biedt duidelijke richtlijnen over hoe personeel zich moet gedragen in een professionele context. Enkele opvallende zaken die niet toegestaan zijn:

  • Je liket steeds de Facebookposts op het persoonlijke account van een schepen, en deelt ze op je eigen Facebookaccount. 

  • Je liket een kritisch bericht over de stad op de Facebookpagina van een vriend. 

  • Op sociale media ga je in discussie met een gemeenteraadslid om het stadsbeleid te verdedigen. 

  • De stad post een bericht op Instagram over het nieuwe parkeerbeleid. Jij geeft en deelt een reactie die tegen het beleid ingaat.
  • Tijdens een dienstverplaatsing met een dienstvoertuig stop je even aan de supermarkt en koop je spullen voor privégebruik. 

  • Je organiseert in je vrije tijd een feest voor je buren. Tussen je werkvergaderingen door kijk je vaak na hoeveel buren al ingeschreven zijn. 

  • Bij de start van de werkdag op kantoor begroet je alle collega’s met een kus op de wang, ook al weet je dat enkele collega’s dat niet graag hebben.


De gedragscode gaat verder dan enkel beleefdheidsvormen en persoonlijke interacties. Naast richtlijnen over sociale omgangsvormen bevat het document ook een duidelijke afbakening van wat als grensoverschrijdend gedrag wordt beschouwd. Verschillende vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, intimidatie, seksuele ongewenste gedragingen, discriminatie en roddelen, worden absoluut niet getolereerd.

Ook geschenken aannemen van externe partijen is enkel toegestaan als de materiële waarde zeer klein is, zoals een doos chocolade of een fles wijn. Bij grotere geschenken moet men beleefd weigeren.

Achtergrond en reactie

De gedragscode werd opgesteld na de aanstelling van het nieuwe Leuvense stadsbestuur in december en is gebaseerd op het Decreet Lokaal Bestuur. Personeelsschepen Bert Cornillie (Vooruit) geeft bij HLN aan dat dit document een concrete vertaling is van de bestaande deontologische regels. Volgens hem is er geen reden om aan te nemen dat medewerkers zich niet correct gedragen, maar het is belangrijk dat iedereen de richtlijnen kent en begrijpt. Werknemers die zich niet aan de richtlijnen van het Kompas houden, kunnen te maken krijgen met disciplinaire maatregelen zoals vastgelegd in het arbeidsreglement. Voor statutaire personeelsleden kan dit zelfs resulteren in een tuchtprocedure volgens de rechtspositieregeling.

Het Kompas benadrukt ook dat elke werknemer een voorbeeldfunctie heeft en als ambassadeur van de stad Leuven optreedt, zelfs buiten de werkuren. Het document biedt echter geen antwoord op alle mogelijke situaties.