MCH pakt uit met nieuw corelab en afdeling radiologie

Gloednieuw corelab in het MCH in Leuven

Met een grootschalige totaalrenovatie stappen de polikliniek en het laboratorium van het MCH, ofte Medisch Centrum voor Huisartsen, de toekomst in. Het is een verlengstuk van de huisartsenpraktijk. Het alomgekende medische adres in de Maria Theresiastraat bekijkt het leveren van kwalitatieve patiëntenzorg als uitgangspunt van het renovatieplan, vooral het corelab is een aanwinst om onderzoek te versnellen.

In 2021 startte MCH met een grote ambitie: in hartje Leuven nog efficiëntere, laagdrempeligere en duurzamere zorg aan te bieden. Half werk was geen optie. Daarom trok MCH de kaart van een totaalrenovatie van de polikliniek en het laboratorium. Zowel de binnen- als buitenzijde ondergingen de voorbije maanden een complete facelift.

Het vergroten van de visibiliteit en het creëren van natuurlijke lichtinval tot binnen in het hart van de polikliniek liggen aan de grondslag van het ontwerp. Zowel de wachtruimte als de consultatieruimten zullen baden in natuurlijk licht. Een grote patio brengt daglicht en de natuur, zoals siergrassen, binnen. Meer groen in de binnenstad is ook voor MCH een must.

Blikvanger van de renovatie is het gloednieuw geautomatiseerd corelab als middelpunt van het laboratorium. De voordelen zullen onmiddellijk merkbaar zijn voor de patiënt en zijn huisarts. Onderzoeken zullen sneller gebeuren, waardoor patiënten nog vlotter geholpen worden. Zo zal de verwerking van stalen geautomatiseerd worden, zodat de doorstroming en traceerbaarheid verhogen.

Daarnaast werd de afdeling radiologie vernieuwd. Er komen twee nieuwe echozalen, een RX-zaal, een mammozaal, waar scans kunnen worden genomen om eventueel borstkanker te ontdekken, en een zaal voor de uitvoering van botmeting, dat gebeurt door gebruik van x-stralen, om het risico op breuken in te kunnen schatten. Voor onder andere de screening van borstkanker en voor botmetingen zullen de meest performante onderzoekstoestellen hoogkwalitatieve beelden genereren aan een minieme stralingsdosis. Het grote voordeel voor onze patiënten is een verhoogd comfort en het feit dat de onderzoeken vloeiend kunnen gebeuren en er dus ook snellere doorstroming is.

Het renovatieplan zet ook in op meer toegankelijkheid voor de patiënt. De nieuwe trappentoren en lift bieden meer comfort en vanuit de parking zal de polikliniek gemakkelijk bereikbaar zijn. Er werd ook gedacht aan duurzaamheid. Het gebouw wordt geïsoleerd, de daken worden vervangen door een staalconstructie. In het gebouw zal steeds verse lucht circuleren en groendaken brengen zowel koelend vermogen als een bijkomende buffer bij hevige regenval.

Tijdens de werken blijft de campus steeds open en vlot bereikbaar. De werken, waarvoor architectenbureaus BA-P-VK en aannemer Houben de handen in elkaar sloegen, zijn ondertussen halverwege. De eerste resultaten zijn zichtbaar en de volledige vernieuwde MCH-site is vanaf 2023 te bewonderen.

Een consultatieruimte in het MCH
Een wachtzone in het MCH

Lees meer over