Maud Vanhauwaert wordt nieuwe huisschrijver van KU Leuven

Maud
Schrijver en performer Maud Vanhauwaert is de nieuwe writer-in-residence van KU Leuven voor het academiejaar 2023-2024. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Bart Moeyaert, Annelies Verbeke en Saskia De Coster. Als huisschrijver van de universiteit zal Vanhauwaert onder meer een vak ‘creatief schrijven’ doceren, maar ook een poëzieparcours cureren in het kader van 600 jaar KU Leuven.

Maud Vanhauwaert (°1984, Veurne) studeerde Taal- en Letterkunde aan KU Leuven en UAntwerpen en behaalde ook een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs. Voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014, Querido) ontving ze de Hugues C. Pernath-prijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. In 2018 en 2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. ‘Het stad in mij’ (Uitgeverij Das Mag) verscheen in mei 2020 en werd bekroond met de Jan Campertprijs. Maud schrijft, treedt vaak op met haar eigen werk, is docent en schrijft twee keer per week een column op de voorpagina van De Morgen.

“Vaak zoek ik naar speelse manieren om poëzie publiekelijk te maken. Ik vind het interessant om poëzie los te weken van het vertrouwde blad papier en haar naar het podium of de publieke ruimte te brengen. Wat gebeurt er als je de tekst een nieuwe context geeft? Door die vraag laat ik mezelf graag leiden.”

In september 2023 zal Vanhauwaerts eerste roman verschijnen. "Het wordt een roman met daarin een laag poëzie. Er komt een speciale editie met Japanse binding. Je zal het boek moeten openscheuren om het verhaal te kunnen lezen. Het wordt mijn proza-debuut, maar door die ietwat bijzondere vorm past het boek wel bij mijn vorige werk. Ik probeer altijd een huwelijk te arrangeren tussen inhoud en vorm.”

Liesbet Heyvaert, decaan van de Faculteit Letteren, licht het belang van deze universitaire huisschrijver toe: “Maud Vanhauwaert probeert steeds opnieuw het genre van de poëzie op verschillende manieren open te breken en toegankelijker te maken. Ze bereikt op die manier nieuwe lezers en legt nieuwe kruisverbanden met andere kunsten en wetenschappen. Ze staat met haar literatuur in de wereld. Dat maakt haar bij uitstek geschikt om een poëzieparcours te cureren – een zelfs in internationaal perspectief redelijk unieke opdracht voor een writer-in-residence – in dialoog met kunst en wetenschap. Voor KU Leuven 2025, maar met een duurzame voetafdruk op de universitaire ruimte voor de volgende 600 jaar.”

Ook Bart Raymaekers, rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed en eveneens een van de motors van het writer-in-residence-programma, deelt die mening: “Met de writer-in-residence zoekt KU Leuven naar een originele manier om lezen en literatuur bij een brede groep studenten te stimuleren. De directe interactie tussen schrijver en lezer zorgt voor een unieke surplus. Studenten uit alle studierichtingen kunnen hier hun lees- en schrijfhonger op een hoger niveau tillen”.

Creatief schrijven

Maud Vanhauwaert doceert op dit moment verschillende schrijfvakken aan het Conservatorium van Antwerpen en zal als writer-in-residence een vak creatief schrijven doceren aan de Faculteit Letteren van KU Leuven. Het vak staat open voor masterstudenten van alle opleidingen. Op basis van een motivatiebrief worden vijftien studenten geselecteerd, die een semester lang met de auteur aan de slag gaan.

“Ik studeerde zelf ooit aan de KU Leuven en ik vind het heel bijzonder dat ik er nu als docent aan de slag mag gaan. In mijn eigen studieparcours stond ik altijd in spagaat, met mijn ene been in de academische wereld, met mijn andere in de artistieke. Het was een uitdaging om daarin te zoeken naar balans. Ik juich het dan ook heel erg toe dat de universiteit aandacht wil besteden aan creatief schrijven. Op die manier wordt het geforceerde schisma tussen de wetenschap en de kunst gedicht. Ik ben ervan overtuigd dat hieruit heel veel interessante schrijvers zullen opstaan.”

Maud zal als huisschrijver ook een poëzieparcours cureren in het kader van 600 jaar KU Leuven. Een aantal van die gedichten zullen duurzaam in het Leuvens stads- en universiteitslandschap gerealiseerd worden.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over