Masterstudenten organiseren interactieve historische wandeling

Kick-off Leuvens toeristisch seizoen 2020 op 8 juni
Vier masterstudenten Culturele Studies aan de KU Leuven organiseren in het kader van hun opleiding van 23 april tot 21 mei 2021 in het centrum van Leuven een interactieve historische wandeling.

Wandel mee terug in de tijd en ontmoet vrouwen in beweging. De rol van de vrouw in onze samenleving is in een ongezien tempo veranderd sinds de Tweede Wereldoorlog, onder meer geleid door invloedrijke vrouwenbewegingen zoals Femma Wereldvrouwen (vroeger KAV). Ontstaan uit een diepe verontwaardiging over de armoedige leef- en werkomstandigheden van arbeidersvrouwen, bekommert deze vrouwenbeweging zich tot op de dag van vandaag over de plaats die betaalde en onbetaalde arbeid innemen.

  • Welke grote veranderingen voltrokken zich de decennia na de Tweede Wereldoorlog?
  • Hoe veranderde de rol van de vrouw in het gezin en op de werkvloer?
  • Welke impact had Femma Wereldvrouwen hierop?
  • En op welke diepgewortelde patronen vallen we nog steeds terug? 

Vijf schermen, verbonden aan evenveel wervelende plekken in Leuven centrum, brengen deze recente geschiedenis tot leven. Elk scherm toont de website van de MuPop tool (de toepassing die de interactieve tentoonstelling mogelijk maakt) en een unieke code. Bezoekers kunnen met hun smartphone naar de website gaan en de code ingeven. Zo wordt verbinding gemaakt met het scherm en starten ze de tentoonstelling. De expo zelf bestaat per scherm uit een audiofragment en een reeks foto’s waardoor de bezoekers kunnen bladeren terwijl de audio afspeelt. De meeste schermen bevinden zich achter een raam en zijn van buiten te consulteren. Een uitzondering is KADOC, waar deelnemers naar binnen zullen gaan om hun smartphone met het scherm te verbinden.

"Wat onze pop-up tentoonstelling uniek maakt, is de interactie tussen de smartphone van deelnemers en het scherm waarop de foto’s verschijnen. Om alles coronaproof te maken, hebben we ervoor gekozen om onze schermen niet op één locatie te plaatsen, maar te verspreiden over het Leuvense centrum. Zo kan ons evenement, dat nu de vorm aanneemt van een wandeling, ondanks de huidige omstandigheden toch veilig verlopen", zeggen Edith, Hanna, Jasper en Karen.

Praktische info

Data: van 23 april tot 21 mei

(maandag tot vrijdag van 9 uur tot 17 uur en gedurende het hele weekend)

Toegang: gratis

Benodigdheden: een smartphone en internetverbinding, een koptelefoon of oortjes

Taal: De tentoonstelling heeft zowel een Nederlandse als Engelse versie. De gewenste taal is te selecteren nadat de deelnemers hun smartphone met het scherm verbonden hebben.

Locaties:

Deelnemers kunnen kiezen waar ze de wandeling beginnen of eindigen. Toch raden ze onderstaande chronologische route sterk aan:

1) Europahuis – Blijde Inkomststraat 5 (kant Erasmustuin Faculteit Letteren)

2) KADOC – Vlamingenstraat 39 (het scherm bevindt zich in het gebouw)

3) Lokaal Dienstencentrum Edouard Remy – Andreas Vesaliusstraat 10 (bij het ‘geel huisje’)

4) Buurtcentrum Sint-Maartensdal – Rijdende Artillerielaan 6 (kant Petanquebaan)

5) Familiehulp Leuven – Martelarenlaan 6a

Thema’s:

Bij elk scherm van de pop-up tentoonstelling komt één van volgende thema’s aan bod: beeldvorming, vrouw aan de haard (kostwinnersmodel), vrouw en arbeid (tweeverdienersmodel), Femma Wereldvrouwen, combinatie zorg en arbeid (combinatiemodel).

Dit project kwam tot stand door vier masterstudenten Culturele Studies aan de KU Leuven in samenwerking met Europeana (initiatief van de Europese unie dat zich inzet voor de digitalisatie van Europees cultureel erfgoed), KADOC (interfacultair Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven) en de vrouwenbeweging Femma Wereldvrouwen. De pop-up tentoonstelling vindt plaats in het kader van Europeana XX: Century of Change, een project dat focust op de documentatie van de transformaties die zich afspeelden in Europa tijdens de 20ste eeuw.

Lees meer over