Martelarenplein zal verder vergroend worden, maar ook ander pleinen komen aan bod

29 augustus 2022 | 22u52 | Gepost door annpeeters
Martelarenplein Horeca Station Leuven
Er zijn plannen om het Martelarenplein te vergroenen, maar ook het Blauwputplein krijgt meer groen.

Aan één van de uitgangen van de nieuwe fietsenparking onder het Martelarenplein zijn enkele boompjes geplant, 'schaamgroen' zegt oppositiepartij N-VA. Ze vragen zich af wanneer de Leuvense pleinen verder vergroend zullen worden, want bomen zorgen voor een natuurlijke airco in de stad.

"We hebben al een aantal pleinen onthard en vergroend, denk maar aan het Alfons Smetsplein, het Sint-Agathaplein in Wilsele, het Hoornplein en dan ook het kleinere Brabantplein aan de Justus Lipsiusstraat, het Paepe Thoonplein in de Brusselsestraat en het Victor Broosplein", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V).

Er zijn vandaag ook nog een aantal projecten lopende: "Leuvenaars hebben heel wat plekken voorgesteld in de campagne 'Hier dringt het door', de jury heeft hier een aantal plaatsen uitgekozen om te ontharden. Ook in de Witte Wijk in Wilsele zijn er plannen om te vergroenen, de werken zullen in het najaar uitgevoerd worden. Ook is het ontwerp in de maak voor het Sint-Adrianusplein in Wijgmaal en aan de Sint-Lambertuskerk in Heverlee komt een voorlopige ontharding, in afwachting van de totale heraanleg van het plein."

Martelarenplein

"De gemeenteraad heeft een bestek  goedgekeurd om een ontwerper aan te stellen die voor de vergroening van het Martelarenplein een ontwerp moet uitwerken, dat proces is lopende."

Blauwputplein Hal 4

"Ook hier is een ontwerper aangeduid om na te gaan hoe daar kan vergroend worden. Er zit een ondergrondse parking onder het plein, dus dat moet degelijk onderzocht worden, maar tegen Hal 4 zijn er mogelijkheden om te vergroenen. Ook hier is het proces in gang gezet."

Sluispark

"Twee derde van het plein is onthard en vergroend vandaag. Daar zijn geen plannen om verder te vergroenen. Maar er komen ook groenvlakken zoals op de Hertogensite en aan de Vaartkom."

Lees meer over