Mannen van 1979 willen nieuwe vlag van Meyboomkapers van 1929

vlag

De Leuvense vriendenkring “Mannen van 1979” wil de vlag van hun voorgangers uit 1929 opnieuw laten maken, en zoekt daarvoor financiële steun. De oude vlag is tot op de draad versleten, maar van groot symbolisch belang.

De Vriendenkring Mannen van 1929 bestaat officieel niet meer, maar hun vlag wordt nog ieder jaar meegedragen op gelegenheden die verbonden zijn met de Meyboom. Het waren de Mannen van 1929 die in 1974 de enige echte Meyboom naar Leuven haalden. Normaal wordt de vlag van een vriendenkring aan het museum van de Jaartallen geschonken eens de vereniging ontbonden is, maar als eerbetoon aan de Meyboomkapers wordt de vlag van 1929 nog wel steeds gebruikt.

“De vlag werd destijds door schepen van Sport Arthur Van Zeebroeck aan zijn jaartal geschonken”, aldus Erwin Verbeken die een boekje schreef over de geschiedenis van de Meyboom. Ze meet 141x187cm en is daarmee de grootste in de collectie van de Jaartallen. Na meer dan 50 jaar is het polyester versleten. “Er komen gaten en scheurtjes in de vlag. Ze is al deels opgelapt, maar het is niet meer verantwoord om ze nog langer te gebruiken”, zegt Albert Pepermans van de Mannen van 1959, die de vlag al jarenlang met trots draagt in de stoeten.

Dus beslisten de Leuvense Meyboomgezellen van Blok 9 (mannen met een geboortejaar eindigend op 9) om een kopie te laten maken. Een kwaliteitsvolle kopie kost snel 1.200 euro, en dat zonder aangepaste mast. “Dat is een grote hap uit ons budget, en daarom willen graag een beroep doen op de familieleden van de Mannen van 1929, en iedereen die de Meyboom een warm hart toedraagt, om een kleine bijdrage te doen. Het hoeft niet veel te zijn, veel kleintjes maken een groot.”

Kurt Orbie, zoon van Pol Orbie die lang voorzitter was van de Mannen van 1929, is alvast enthousiast: “Ik ben blij dat de vlag van het jaartal van mijn vader zo gekoesterd wordt.”

Wie een bijdrage wil doen kan contact opnemen met het bestuur van de Mannen van 1979.  bestuur@mannenvan1979.be .

Lees meer over