M toont nieuw werk van opkomende M-residenten

24 augustus 2021 | 10u02 | Gepost door annpeeters
kunst
Tot donderdag 29.08 tonen kunstenaars het beste van zichzelf in de zalen van M Leuven. Sinds jaren investeert M op verschillende manieren in opkomend talent, zoals in de residentiewerking. Kunstenaars krijgen de kans om in een grote atelierruimte en met deskundige begeleiding nieuw werk te creëren onder de noemer M-residentie. Deze zomer tonen de eerste twee M-residenten van 2021 - Yannick Ganseman en Jivan van der Ende - hun nieuwe creaties aan het publiek.

“M heeft veel expertise opgebouwd rond het opzetten van kunstprojecten. Die staat volledig ter beschikking van de kunstenaar. Minstens een van de residenten heeft een link met Leuven, vanuit een lokale verankering met een internationale blik”, vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M.

“M engageert zich om ieder jaar een drietal opkomende kunstenaars een residentie te laten doorlopen in het M-atelier van Cas-co,” vertelt curator Hedendaagse Kunst Valerie Verhack. “We bieden hen ondersteuning en onze expertise.

“Elke residentie heeft een eigen specifieke werking. Het is een programma op maat op verschillende vlakken: advies geven over het opstellen van een projectvoorstel, inhoudelijke feedback en nieuwe blikken op het werk door verschillende atelierbezoeken van curatoren, maar ook technische ondersteuning. We werken ook steeds met een doel: tonen op performancefestival ‘Playground’ of een toonmoment in een van de zalen van M.”

Tijd, concentratie en netwerken

Yannick Ganseman (37) startte in maart zijn M-residentie. Hij maakt schilderijen, bas-reliëfs en sculpturen waarmee hij zijn directe omgeving afbeeldt. Hierbij wisselen genretaferelen, stillevens en (familie)portretten elkaar af.

Ganseman vertelt: “Tijdens mijn residentie bij M heb ik het gebruik van plaaster en abstractie verder ontwikkeld. Ik ben ruwer en vuiler gaan werken om zo meer de artefacten te laten zien van beeldhouwen: de spatten, de druppels, de scheuren.”

Jivan Van der Ende (28) startte haar residentie bij M in juni en creëert installaties, performances en publicaties. In haar werk zet ze vraagtekens bij de status die aan objecten wordt gegeven, of het nu kunstwerken of gebruiksvoorwerpen zijn. Haar onderzoeksmethode baseert zich op het eindeloos combineren, documenteren, verzamelen en (her) opzoeken.

“Deze residentie is voor mij van grote waarde omdat ze me drie dingen schenkt: tijd, concentratie en het netwerk van het instituut. Het voelde alsof ik dubbel zoveel tijd had, omdat er geen afleidingen waren. Geen bijbaantjes, geen dagelijkse besognes... Daardoor kon ik me volledig concentreren op het werk”, vult Jivan verder aan.

Beide kunstenaars tonen hun werk aan het publiek in M van 29.07 tot en met 29.08. Op 26.08 staat er om 18:00 en 19:00 een performance van Jivan van der Ende op het programma in aanwezigheid van curator Valerie Verhack.

Kom meer te weten over de M-residenten, de toonmomenten in M en het reserveren van een tijdslot via mleuven.be. Met je ticket heb je toegang tot alle tentoonstellingen in M Leuven.

De M-residentie komt tot stand met de steun van Amplo en M-LIFE.

Foto: Miles Fischler

Lees meer over