M Leuven breidt collectie uit met draakje en religieus zilverwerk

kunst
De afgelopen weken breidde M zijn collectie uit met opvallende religieuze kunstwerken. Op een internationale veiling kocht M een draakje: een onderdeel van een 15de-eeuwse koorbank dat zeer waarschijnlijk afkomstig is uit de Sint-Pieterskerk van Leuven. Daarnaast schonk gewezen schepen Mia Hamels-De Kelver het museum liturgisch zilverwerk van haar broer Jan De Kelver (1922–2014), voormalig pastoor-deken van de Sint-Pieterskerk.

“Ik ben erg blij met de nieuwe aanwinsten”, vertelt voorzitter van M en schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Het beeldje uit de koorbank en het zilverwerk van priester De Kelver zijn van hoge kwaliteit en hebben een sterke band met onze stad. Ze passen dan ook perfect binnen de collectie van M Leuven. Het museum heeft immers een stevige reputatie op het vlak van houtsnijkunst en edelsmeedwerk. De familie Hamels - De Kelver schonk deze prachtige objecten aan stad Leuven en M omdat ze het belangrijk vinden dat deze blijvend toegankelijk zijn voor de Leuvense gemeenschap. Ik wil hen hiervoor uitdrukkelijk bedanken”, besluit Denise Vandevoort.

Over het draakje

Het sierlijke eikenhouten beeldje stelt een draak met opengesperde muil voor. De houten handsteun van de koorbank dateert wellicht uit het midden of de tweede helft van de 15de eeuw.  “Het beeldje is zeer waarschijnlijk afkomstig uit de Sint-Pieterskerk in Leuven. Zodra het beeldje aankomt uit Parijs wordt het verder wetenschappelijk onderzocht,” vertelt diensthoofd collecties Marjan Debaene. “Dat onderzoek zal uitwijzen wanneer het eikenhouten beeld precies gemaakt is en zelfs wie de maker is. Het is alleszins geen onbekende: wellicht is het Jan II Borman, die het Triomfkruis in de Sint-Pieter maakte, of anders Nicolaas De Bruyn, de hand achter de ‘Sedes Sapientiae’ en de koorbanken in de Sint-Pieterskerk. Voor onze collectie kijken we zowel uit naar topstukken zoals werken van Vlaamse Meester Dieric Bouts als naar kunstwerken die relevant zijn voor de geschiedenis van onze stad,” aldus Marjan Debaene.

Een kelkensemble en twee oliedoosjes

De schenking van de familie Hamels-De Kelver bestaat uit een kelkensemble van de Leuvense zilversmid Jean Ausloos (1899–1970) en een paar oliedoosjes van het Brusselse atelier Devroye Frères, beide gespecialiseerd in kerkelijke edelsmeedkunst. Ko Goubert, collectieregistrator, vertelt meer: “Historisch liturgisch zilverwerk uit Leuvense kerken en kloosters vormt een belangrijk onderdeel van de collectie van M. Die wordt nu aangevuld met twee mooie voorbeelden van kerkzilver uit het tweede kwart van de twintigste eeuw. Ze zijn een voorbeeld van de typische versmelting van art-deco-vormentaal met neo-middeleeuwse siermotieven in die periode. ”

Lees meer over