M-bassadeurs herademen nu museum weer open is

29 mei 2020 | 08u21 | Gepost door redactie
M-bassadeurs herademen nu museum weer open is
Op 18 mei opende M Leuven als een van de eerste musea in dit land opnieuw de deuren. Veel mensen hadden hier naar uitgekeken, niet in het minst de M-bassadeurs (vrienden van M die het museum steunen). Ook Kristien Elst stond te trappelen. Het werd een prettig weerzien.
Het bericht M-bassadeurs herademen nu museum weer open is verscheen eerst op Leuven Actueel.

Kristien is een gepensioneerde leerkracht die ook zorgt voor haar hoogbejaarde moeder. Ze is al een tiental jaar M-bassadeur. “Ik heb altijd veel interesse voor kunst en cultuur gehad”, steekt ze van wal. “Kort nadat M Leuven opende ben ik M-bassadeur geworden. Je kan ons beschouwen als een vriendenvereniging van het museum. We volgen samen rondleidingen, doen uitstappen en gaan naar lezingen. Maar we dragen het museum ook uit bij onze vrienden en kennissen, vandaar de naam. Zelf zit ik nog in de klankbordgroep die directie en medewerkers adviseert. Bijvoorbeeld over de M-kaart (kaart waarmee een jaar onbeperkt toegang hebt tot het museum) en de tarieven.”

Toen M twee maanden geleden dichtging, kwam dat hard aan: “Ik heb mijn bezoekjes aan het museum en de activiteiten van de M-bassadeurs erg gemist. Plots was alles gedaan. Niet alleen in Leuven maar ook in musea in andere steden. Gelukkig kwam ik op straat wel eens een andere M-bassadeur tegen en maakten we een babbeltje. Niet te lang natuurlijk, en op voldoende afstand”. Kristien kreeg nooit het gevoel dat ze in de steek werd gelaten. “De mensen van het museum vonden het belangrijk om contact te houden en stuurden ons geregeld een mailtje”, vervolgt ze. “Via de website konden we M virtueel bezoeken en genieten van vroegere tentoonstellingen. We kregen allemaal het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen over de expo ‘Rodin, Meunier & Minne’, zodat we ons al een beetje konden voorbereiden. En bij de heropening mochten we als eerste een tijdsslot kiezen.”

Die kans liet Kristien niet schieten. Zij was al op de openingsdag present. “ Je merkt dat er achter de schermen heel hard gewerkt is om alles voor te bereiden”, vertelt Kristien. “Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten, waardoor je veel tijd hebt om alles rustig te bekijken. Audiogidsen zijn ontsmet en je vindt overal alcoholgel. Pijlen op de grond duiden een verplicht parcours aan. Misschien een beperking, maar ik vind het best handig. Zo weet je zeker dat je alles gezien hebt!”

In de voorbije maanden ging Kristien vaak wandelen: “Ook naar plekken waar ik al lang niet meer geweest was, zoals de Kesselse Bergen en de abdij van Park of die van Vlierbeek. Nu het wat rustiger is kan je beter rondkijken en zo meer indrukken opdoen. Ik neem mijn smartphone altijd mee om foto’s te maken. Op die manier breng ik de wereld binnen voor mijn mama. We hebben samen ook al via de website virtueel het museum bezocht. En ik Zoom ook met haar. Door corona maakt ze kennis met allerlei nieuwe media. Het is echt mooi dat zoiets nu kan.”

Kristien hoopt dat het gewone leven stilletjes aan terug op gang kan komen. “Ik ken Leuven als een bruisende stad waar altijd iets gebeurt. Dat is nu een beetje weggevallen. Er zijn geen studenten meer, of je hoort ze nauwelijks. De horeca ligt stil en de winkels draaien maar op halve kracht. Mensen lijken nu terughoudender. Ze slaan minder snel een praatje en dat vind ik wel jammer. Ik denk dat iedereen wel uitkijkt naar een nieuwe start. En ik merk ook dat velen hun best doen. Via Leuven Helpt of in de bib bijvoorbeeld. De heropening van M doet me alvast dromen”, besluit Kristien.

Het bericht M-bassadeurs herademen nu museum weer open is verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over