Luka Vanhasbroeck (17) uit Merksplas schrijft zich als eerste in aan KU Leuven

17 augustus 2019 | 10u19 | Gepost door redactie
Luka Vanhasbroeck (17) uit Merksplas schrijft zich als eerste in aan KU Leuven
De titel van ‘gretigste nieuwe student’ gaat dit jaar naar Luka Vanhasbroeck (17) uit Merksplas. Hij meldde zich op 16 augustus om 9 uur als eerste inschrijver in de Universiteitshal en werd voor dat enthousiasme beloond met een ontvangst door de rector, een KU Leuven-goodiebag én een stevige portie media-aandacht.
Het bericht Luka Vanhasbroeck (17) uit Merksplas schrijft zich als eerste in aan KU Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Voor welke studie heeft Luka gekozen? “Ik ga informatica studeren. In mijn hobby’s ben ik daar al geregeld mee bezig: ik heb onder andere al een eenvoudige game en een bescheiden programmaatje gemaakt. Dat lag me wel, en ik wil er nu verder in gaan. Toch heb ik enorm getwijfeld: het was één van de moeilijkste keuzes van mijn leven. Ik heb zowat élke richting overwogen, van chemie tot filosofie. Maar toen ik me wat meer verdiepte in wat er allemaal aan bod komt in de lessen, werd het snel duidelijk: het moest informatica worden. Een specifiek beroep heb ik niet voor ogen, je kan heel breed gaan met deze studie.”

“De keuze voor Leuven stond al veel langer vast. Ik vind de stad geweldig en de universiteit is ook heel goed. Mijn halfbroer heeft hier trouwens net zijn master in de psychologie afgerond en gaat nu doctoreren. Mijn kot is al geregeld en ik kijk zeker ook uit naar het studentenleven. Ik heb me wel voorgenomen om de afleiding de baas te blijven.”

Welke raad heeft rector Luc Sels voor de eerste inschrijver? “Ik geef Luka het advies dat we aan alle studenten geven: ritme houden tijdens het academiejaar is cruciaal, en dat geldt zeker voor dat eerste bachelorjaar. Het model van de tussenspurten in januari en in juni, daar willen we echt van weg. Je moet een academiejaar meer zien als een marathon, waarin je je inspanningen goed doseert. We bieden de studenten ook heel wat aan om hen daarbij te helpen: verschillende vormen van studiebegeleiding en monitoraat, een waaier aan zelfevaluatietoetsen, ondersteuningsmateriaal in Toledo …”

“Verder hoop ik vooral dat de studenten die nu starten snel de liefde voor hun discipline ontdekken – in het geval van Luka dus de liefde voor informatica. En dat ze genieten van de stad, met respect voor haar inwoners. Dat laatste ga ik dit jaar sterker beklemtonen. Ik kreeg gisteren een mail van een inwoner die zei: Vroeger was Leuven een stad die studenten verwelkomde, vandaag is Leuven een universiteit die ook een aantal inwoners telt. Dat is natuurlijk niet zo, maar we moeten wel waken over een gezonde balans.”

Foto:  © KU Leuven – Michael De Lausnay

Het bericht Luka Vanhasbroeck (17) uit Merksplas schrijft zich als eerste in aan KU Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over