LUCA School of Arts schakelt over naar code zwart

29 oktober 2020 | 08u31 | Gepost door annpeeters
LUCA
De eerste week van november stond vooral praktijk gepland voor de studenten van LUCA School of Arts. Maar vermits er tot en met 11 november geen praktijkonderwijs mogelijk is, gaat de campus 11 dagen op slot.

LUCA School of Arts bereidde zich ten gronde voor op een academiejaar mét corona. Alle scenario’s lagen klaar: code geel, oranje, rood… Zorgvuldig maatwerk om jonge kunstenaars, ontwerpers, film- en theatermakers, musici… op te leiden in veilige omstandigheden, volledig afgestemd op de protocollen van de professionele cultuursector. In “code rood” zou op onze campussen enkel nog de essentie kunnen van wat ze doen: de effectieve praktijk van het maken, van het spelen.

De opmars van het virus overtreft helaas echter alle verwachtingen. In die mate dat straks code rood van kracht wordt in het hele hoger onderwijs, maar tot en met 11 november zélfs geen praktijkonderwijs mogelijk is. Tot dan geldt er dus een code waarvoor zelfs geen kleur was afgesproken: alle onderwijs moet online, zonder uitzondering. Ook binnen LUCA hebben ze al bewezen dat digitaal onderwijs heel wat kan betekenen. Maar de essentie van vele kunstvormen kan het niet vervangen.

De eerste week van november stond vooral praktijk gepland. "De oproep om drastisch in te grijpen tegen het virus doorkruist dit. Waar code rood nog mogelijkheden bood tot creativiteit op de campus, biedt een volledige online-modus die niet. Ongetwijfeld zal die creativiteit digitaal terug opflakkeren. Onze studenten, docenten bewezen dit al eerder. Maar hun geliefde campus gaat terug 11 dagen op slot. We begrijpen dat deze beslissing een enorme impact heeft bij onze studenten. Wie nood heeft aan een gesprek of ondersteuning kan steeds online terecht bij de medewerkers van onze Studentenvoorzieningen."

LUCA School of Arts organiseert zijn onderwijs van 1 tot en met 11 november dus in “code zwart”. Enkel online activiteiten zijn mogelijk. "We hopen daarmee de gezondheidszorg alle kansen te geven om het virus te bestrijden. En we zijn solidair met de cultuursector, waar eveneens het licht terug volledig uitgaat." 

Lees meer over