Luc Vanbutsele, legendarische cafébaas van 'Den Allee', overleden op 67-jarige leeftijd

Luc Vanbutsele
Luc Vanbutsele, de legendarische cafébaas van Café Allee op de Oude Markt, is vanmiddag overleden in het Waals-Brabantse Sint-Remigius-Geest. Luc was al een tijdje ziek en verloor vandaag, twee weken na zijn 67e verjaardag, de strijd tegen prostaatkanker. Hij laat een vriendin, twee dochters en een zoon achter.

Luc Vanbutsele opende op 27 augustus 1982 'Den Allee' samen met Jos Boeykens. Luc had de jaren voordien ervaring opgedaan in Den Delper in de Parijsstraat. Den Allee was een echt vernieuwend café door zijn ongewoon moderne inrichting en zijn new wave en funky muziekkeuze. Het café werd gefrequenteerd door de toenmalige Belgische rockscene: Walter Grootaers, Arno, Jo Lemaire, Jean-Marie Aerts en Big Bill waren er allemaal kind aan huis. Die laatste nam er zelfs ooit een live-album op en is tot op vandaag een vaste klant in het café.

In 1988 kreeg het interieur een meer industriële look. De naam werd ingekort tot Café Allee, maar het café bleef onverminderd een pleisterplaats voor muzikanten en bleef ook heel regelmatig live-optredens organiseren.

Luc Vanbutsele kampte al een tijdlang met prostaatkanker. Het legendarische café op de Oude Markt leek ten dode opgeschreven toen na de verplichte lockdown de deur gesloten bleef. Uiteindelijk kwam er toch licht aan het einde van de tunnel voor de liefhebbers van het eerste uur van Den Allee: Jorge Piot en Hanne Winters namen vorig jaar een doorstart met Café Allee.

Luc Vanbutsele
Café Allee
Café Allee
In 1982 onderging het pand een hele metamorfose waarbij de klassieke pui vervangen werd door een constructie in staal en glas.
Café Allee
De openingsavond van Café Allee onder eigenaars Jorge Piot en Hanne Winters op 3 september 2021.

Lees meer over