Lorin Parys (N-VA) vindt niet dat Leuvenaars leefvergoeding van criminelen moeten aanvullen

27 juni 2019 | 00u22 | Gepost door redactie
Lorin Parys (N-VA) vindt niet dat Leuvenaars leefvergoeding van criminelen moeten aanvullen
De Leuvense raad voor maatschappelijk welzijn besliste maandagavond om voortaan personen onder elektronisch toezicht 302 euro bovenop hun leefvergoeding te geven. Oppositielid Lorin Parys (N-VA) vindt deze beslissing onbegrijpelijk.
Het bericht Lorin Parys (N-VA) vindt niet dat Leuvenaars leefvergoeding van criminelen moeten aanvullen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Personen die, als vervangende gevangenisstraf, elektronisch toezicht opgelegd krijgen, ontvangen maandelijks een leefvergoeding van 684 euro. Daarbovenop zal Leuven hen voortaan een aanvulling van 302 euro geven, zodat ze een volwaardig leefloon van 968 euro hebben.

Crimineel gedrag wordt beloond

Oppositielid Lorin Parys (N-VA) vindt de beslissing een verkeerd signaal: “Het lagere bedrag dat de betrokkene uitgekeerd krijgt, is een deel van de straf die hij opgelegd kreeg. Stad Leuven maakt deze beslissing nu op eigen houtje ongedaan. Dit is een totaal verkeerd signaal dat crimineel gedrag beloont en wellicht een aanzuigeffect zal creëren van gestraften in dezelfde situatie, die naar Leuven zullen afzakken. Waarom moeten Leuvenaars betalen voor iemand die crimineel gedrag gepleegd heeft?”

Elektronisch toezicht wordt toegestaan als een autonome gevangenisstraf of als een vervangende gevangenisstraf. Bij een autonome gevangenisstraf krijgt de veroordeelde een leefloon. Bij een vervangende gevangenisstraf krijgt de veroordeelde een leefvergoeding die ongeveer 300 euro lager is als een leefloon. In het verleden kregen veroordeelden van het OCMW van Leuven ook al steun, onder de vorm van een bijkomende uitkering of onder de vorm van het betalen van de huur. De raad voor maatschappelijk welzijn zal voortaan steeds een bedrag van 302 euro uitkeren, waardoor de uitkering voor de veroordeelde gelijk komt met dat van een leefloon.

De motivatie van het het stadsbestuur is dat iemand met een bedrag, dat 300 euro lager is dan het leefloon, onmogelijk kan rondkomen, het zou de reïntegratie bemoeilijken en veroordeelden met enkelband zouden hierdoor sneller terug op het criminele pad geraken. De stad wil hiermee een voorbeeld stellen en zou graag hebben dat ook andere steden dit voorbeeld volgen.

“Onbegrijpelijk”, zegt Lorin Parijs “Het is toch te gek voor woorden dat Leuvenaars dit verschil systematisch moeten bijpassen en daarenboven is het een verkeerd signaal naar alle andere behoeftigen.”

Het bericht Lorin Parys (N-VA) vindt niet dat Leuvenaars leefvergoeding van criminelen moeten aanvullen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over